Un studiu preluat de Mediafax de pe USA Today arată că pacienţii cu COVID-19 sunt mai contagioşi înainte de a avea primele simptome ale bolii. Perioada de maximă contagiozitate se înregistrează cu două zile înainte de a prezenta primele simptome ale bolii, arată cercetarea realizată de experți chinezi. Cercetătorii au examinat 94 de pacienţi cu COVID-19 internaţi într-un spital din Guangzhou. Observațiile lor au arătat că cel mai mare nivel de încărcătură virală a existat la începutul simptomelor şi a scăzut treptat până la momentul în care virusul a dispărut complet din organism, în ziua 21.
Studiul a avut în vedere și un grup de 77 de bolnavi, toți infectați de un singur pacient. În 44% din cazuri, transmiterea virusului s-a făcut în faza în care persoana infectată era asimptomatică.
Cercetătorii chinezi au constatat că o persoană începe să infecteze altele cu 2,3 zile înainte de a prezenta primele simptome şi atinge punctul maxim la 0,7 zile. Infecţiozitatea scade considerabil după o săptămână.
Concluziile cercetării sunt în acord cu ceea ce Organizaţia Mondială a Sănătății anunța, pe baza estimărilor proprii. OMS arăta că persoanele infectate pot fi contagioase cu 1 până la 3 zile înainte de a dezvolta simptome. Transmiterea presimptomatică a fost observată în mai multe cazuri în Singapore.