Pacienții cronici, tot mai bolnavi. Spitalele le-au închis porțile din cauza pandemiei

Organizațiile care apără interesele pacienților care suferă de afecțiuni cronice atrag atenția că mulți bolnavi nu au mai avut posibilitatea de a merge la medic, din cauza limitării accesului în spitale, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Soarta pacienților cronici din România este încă neclară pentru autorități. Mulți bolnavi au renunțat la a mai merge la medic deoarece accesul în spitale le-a fost limitat, din cauza pandemiei de COVID -19. Din această cauză, în prezent, sute de persoane sunt fără monitorizare, deși au nevoie de îngrijiri medicale.

Avem un sistem vechi și spitale care nu corespund normelor de siguranță. Deciziile au fost eronate și nu au făcut decât să îngreuneze un sistem medical deja blocat. Vom avea un număr de pacienți pe care i-am pierdut din sistem. Mă refer aici la acei pacienți care nu au mai putut să ia legătura cu medicul, să fie monitorizați sau unii dintre ei nu se întorc la serviciul medical pentru că este le este teamă”, a atras atenția Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), la Medika TV.

Efectul acestor decizii se va vedea în următoarea perioadă și va genera costuri mai mari pentru tratarea bolnavilor cronici. Practic, aceștia trebuie să reia atât medicațiile, cât și monitorizarea stării de sănătate de la zero.

Vom reveni în sistem cu pacienți mult mai bolnavi. Aceștia vor avea nevoie de resursa umană, de medici care sunt obosiți din cauza numărului de pacienți tratați până acum. Acești pacienți vor fi tratați cu costuri mult mai mari, iar asta presupune să creștem finanțarea într-un sistem care oricum este subfinanțat”, a adăugat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea