Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice susține demersul compensarea vaccinurilor pentru categoria de bolnavi pe care o reprezintă. Totodată. Forumul atrage atenția și cu privire la simplificarea procesului de imunizare, atât în ceea ce-i privește pe medicii de familie, cât și pe cei specialiști.
COPAC susține faptul că demersurile sale în ceea ce privește compensarea vaccinărilor pentru pacienții cronici este un demers mai vechi, pentru care militează încă din anul 2018.
„Am explicat atunci că vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecţiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct şi că adulţii cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuşi decât cei sănătoşi să dezvolte boală pneumococică. Era înaintea pandemiei, iar ce s-a întâmplat în anii următori ne-a arătat clar că pacienţii cronici au cel mai mare risc de complicaţii care pot duce la probleme grave sau chiar la deces” potrivit unui comunicat de presă remis publicității.
COPAC a solicitat autorităților sanitare din România în repetate rânduri să inițiere o politică publică prin care pacienții cronici să aibă acces, prin compensare, la vaccinare pe toată durata vieții. Pe lângă compensare, strategia de vaccinare trebuie însă să aibă și o componentă educativă, în care pacienților să le fie explicată importanța vaccinării, indiferent de afecțiunea pentru care doresc să se imunizeze.
Ministerul Sănătății a făcut public un proiect de lege prin care dorește să elaboreze o strategie națională de vaccinare. Oficialii instituției au precizat însă că actul normativ realizat nu se dorește introducerea obligativității vaccinării în țara noastră. „Specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând şi la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării”, se arată într-un comunicat al instituției.