Premieră medicală la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila” din Capitală. O echipă alcătuită din 5 medici a reușit să salveze un pacient aflat într-o stare de sănătate gravă. În vârstă de 67 de ani, pacientul a fost diagnosticat cu o tumoră malignă pancreatică. Mai mult, în luna august a acestui an, el a prezentat și simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2.
De asemenea, acesta suferea de diabet zaharat de tip 2 și hipertensiune arterială, ambele controlate medicamentos. Pentru a-i salva viața, echipa de medici a Spitalului Medical Central din București a realizat o intervenție medicală complicată, care a durat aproximativ 10 ore.
„Protocolul chirurgical, aplicat în acest caz, a constat într-o duodenopancreatectomie totală, în bloc, cu rezecția axului venos mezenterico-port, limfodisecție radicală locoregională extinsă, conform unei tehnici moderne de chirurgie pancreatică avansată. Conform standardelor medicale aplicate la nivel internațional, protocoalele chirurgicale complexe, care vizează cancerul pancreatic, au un grad de dificultate foarte ridicat și necesită o abordare multidisciplinară complexă, în echipe supraspecializate în tratamentul acestei afecțiuni. Abordarea perioperatorie şi anestezică a avut ca principii fundamentale menţinerea, pe cât de mult posibil, a unui echilibru funcţional în contextul unei agresiuni chirurgicale majore şi reducerea amplorii stării postagresive inerente unei astfel de intervenţii”, se arată într-un comunicat de presă al Spitalul Militar Central.
După 6 zile de la operație, bărbatul a fost externat din secția ATI și ținut sub observație medicală, fiind monitorizat într-un salon al spitalului. În a zecea zi starea sa s-a agravat, fiind nevoie să fie din nou internat în secția ATI. Din fericire, după 36 de ore bărbatul și-a revenit.
„În regim de urgenţă, s-au iniţiat măsuri de protecţie a căii aeriene, terapie neuroprotectoare, anticoagulantă, anticonvulsivantă şi sunt demarate proceduri diagnostice ale complicaţiei survenite – tomografie cerebrală, puncţie lombară, screening epidemiologic şi metabolic etc. Astfel, au fost excluse, pe rând, suspiciunile de tromboză cerebrală; accidentul vascular ischemic; sindroamele de debit cardiac inadecvat; cauzele metabolice ale comei; meningita bacteriană, persistând suspiciunea unei afectări encefalitice tardive COVID-19”, se mai arată în comunicatul de presă al unității medicale.