Osteoporoza, „boala tăcută” ce afectează 22% dintre femeile peste 50 de ani. Dr. Anca Drăgutescu, MedLife: un diagnostic pus precoce crește eficiența tratamentului, iar pacienții pot preveni fracturile dureroase, ce pot lăsa sechele pe viață”

 

Una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta peste 50 de se confruntă cu cel puțin o fractură din cauza osteoporozei, o boală tăcută ce afectează calitatea, cantitatea și rezistența oaselor. Potrivit statisticilor, 5,6% din totalul populației europene în vârstă de peste 50 de ani suferă de osteoporoză. În 2019, peste 22% dintre femeile din Europa cu vârsta peste 50 ani se confruntau cu boala oaselor fragile, o afecțiune ce poate fi prevenită și tratată.

Termenul „osteoporoză” provine din limba greacă și înseamnă „oase poroase”. Cea mai bună calitate osoasă se înregistrează în jurul vârstei de 30 ani, când există un echilibru perfect între formare și pierdere, adică resorbție osoasă. Începutul pierderii mai însemnate de os începe în jurul vârstei de 50 ani la femei și de 65 de ani la bărbați.

,,Osteoporoza înseamnă, în esență, prezenta unui os fragil, mai puțin rezistent la impact, care se poate fractura mai ușor. Cele mai frecvente fracturi sunt cele care apar la antebraț, la încheietura mâinii și la nivelul coloanei vertebrale – tasările vertebrale, care se asociază cu durere cronică, modificarea curburii coloanei – cifoza și scădere în înălțime”, atrage atenția dr. Anca Andreea Drăguțescu, medic specialist osteodensitometrie DEXA și endocrinologie, Hyperclinica MedLife Unirii.

În România, se estima la nivelul anului 2019 că 5,6% din populație suferă de osteoporoză, iar proporția femeilor cu risc ridicat de fractură care nu au primit tratament (decalaj de tratament) era de 78%. Însă un diagnostic de osteoporoză pus precoce face ca tratamentul să fie mai eficient, iar persoanele să prevină fracturile, care nu numai că sunt dureroase, dar adesea se lasă cu o dizabilitate care poate avea urmări pe durata întregii vieți.

Prima testare pentru screeningul osteoporozei la femei, după menopauză

Medicul de familie este cel care pe baza unui scor obținut prin calcularea riscului de fractură – scorul FRAX ( un calculator de risc disponibil pe net care ia în calcul câțiva parametri clinici și afecțiuni ale pacientei) poate estima riscul de fractură osteoporotică pe următorii 10 ani.

FRAX se poate efectua tuturor pacientelor postmenopauză, chiar și în absența unui test obiectiv de măsurare a densității minerale a oaselor. Dar metoda considerată standard în măsurarea densității osoase și estimarea riscului de fractură este absorbțiometria duală cu raze X – denumită pe scurt DEXA.

,,Prima testare pentru screeningul osteoporozei la femei se recomandă de obicei după menopauză ( mai devreme doar în anumite cazuri) și se repetă de obicei la intervale de 1-5 ani, în funcție de densitatea măsurată”, explică dr. Anca Andreea Drăguțescu, medic specialist osteodensitometrie DEXA și endocrinologie, Hyperclinica MedLife Unirii.

Ghidurile internaționale recomandă efectuarea unui test pentru screeningul osteoporozei tuturor femeilor peste 65 ani, dar și celor cu vârstă mai mică de 65 ani, care prezintă anumiți factori de risc pentru osteoporoză cum ar fi: subponderalitatea (greutate mai mică decât cea normală pentru înălțime), fumatul, consumul regulat de alcool (mai mult de 3 unități de alcool zilnic – o unitate de alcool echivalează cu un pahar standard de bere -285ml, o singură măsură de tărie -30ml, un pahar mediu de vin -120ml- sau o măsură de aperitiv -60ml ) menopauza precoce (<45 ani), mai ales prin ovarectomie (înlăturarea chirurgicală a ovarelor), prezența anumitor afecțiuni (de exemplu artrită reumatoidă, diabetul zaharat tip 1 (insulino dependent), osteogenesis imperfecta la vârstă adultă, hipertiroidism netratat, malnutriția cronică, malabsorbția, bolile inflamatorii intestinale, boală celiacă, insuficiență renală, boală hepatică cronică și altele) sau tratamente (spre exemplu corticoterapia, terapia anti-estrogenică pentru neoplasmul mamar, unele antiepileptice) care pot predispune la osteoporoză, prezența unei fracturi de șold la unul dintre părinți, prezența unei fracturi ce a survenit în viață adultă, spontan sau a fost cauzată de un traumatism (minor), care la o persoană sănătoasă nu ar fi produs fractură.

,,O testare pentru screeningul osteoporozei este foarte utilă în planificarea strategiei de prevenție la toate femeile în postmenopauză”, e de părere dr. Anca Andreea Drăguțescu.

La femeile cu vârsta de peste 45 de ani, fracturile cauzate de osteoporoză au ca rezultat mai multe zile petrecute în spital decât multe alte boli, inclusiv diabet, infarct și cancer de sân.

Numai în Europa au avut loc în 2019 aproximativ 103.000 de noi fracturi de fragilitate, iar estimările arată că numărul acestora va crește cu 14,8% în 2034.

DEXA, standardul de aur la nivel internațional pentru diagnosticarea osteoporozei

Deși există și alte metode prin care se poate aprecia densitatea osoasă  – cum ar fi cele cu ultrasunete ( considerate a fi mai puțin precise) sau tomografia computerizată cantitativă ( o metodă precisă, dar cu grad mai mare de iradiere, folosită mai mult în scop de cercetare), DEXA-investigația imagistică radiologică ce folosește raze X pentru a scana osul și a măsura densitatea minerală osoasă – rămâne standardul de aur.

,,DEXA este recunoscută internațional ca standardul de aur pentru diagnosticarea osteoporozei și estimarea riscului de fracturi osoase. Se efectuează la nivelul coloanei lombare și șoldurilor, iar în anumite cazuri selectate se poate efectua la nivelul antebrațului sau întregului corp (la copii sau la adulți pentru măsurarea procentului de țesut gras din organism). Această investigație utilizează o doză foarte mică de radiație, reprezentând aproximativ a zecea parte a radiației folosite pentru o radiografie pulmonară și cam tot atât cât primim ca radiație din mediul ambiant într-o zi. La această doză de iradiere, efectele adverse sunt practic neglijabile, cu excepția cazului când femeia este însărcinată”, susține dr. Anca Andreea Drăguțescu.

Orice medic poate recomanda efectuarea unei testări DEXA, dar cel mai adesea trimit medicii din specialitățile: endocrinologie, reumatologie, medicină de familie, ginecologie, recuperare medicală, ortopedie. Interpretarea și recomandarea unei conduite terapeutice corespunzătoare sunt, de obicei, apanajul medicului endocrinolog sau reumatolog.

Medicii buni de la MedLife recomandă pacientelor pachetul Femeia elegantă și echilibrată pentru efectuarea unui screening al osteoporozei

În Europa, numărul mediu de unități DEXA disponibile la un milion de oameni în 2019 era de 16,3 unități/milion, iar timpul mediu de așteptare pentru o astfel de investigație era de 37 de zile.  În România, în cadrul MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, vei putea să-și faci rapid o investigație imagistică și un screening pentru osteoporoză.

Nu uita că, pe măsură ce înaintezi în vârstă, pierderea treptată de masă osoasă face ca și oasele mari și mai rezistente – cum este femurul ( osul aflat la coapsa) să fie la risc de fractură în caz de cădere.. Dacă ți-ai rupt orice os (de exemplu, încheietura mâinii) după o cădere minoră de la înălțimea în picioare, iar cauza este osteoporoza, ai primit un avertisment că vor urma mai multe fracturi. Fractura de șold este și ea extrem de periculoasă, fiind asociată cu multiple complicații, inclusiv pierderea vieții ( mortalitatea este între 18 și 31% în primul an după fractură), iar recuperarea completă a mobilității apare doar la jumătate dintre persoanele care au suferit o fractură de șold.

Bibliografie:

https://www.osteoporosis.foundation/patients/about-osteoporosis

https://www.medlife.ro/pachete-de-sanatate/femei/femeia-eleganta-si-echilibrata

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/osteoporoza-cauze-simptome-tra tament

https://www.osteoporosis.foundation/facts-statistics/key-statistic-for-europe

 

 

Categorii: Oameni fericiți, medici buni
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea