Durerile din timpul menstruației pot fi o cauză pentru mai multe afecțiuni ginecologice. Una dintre acestea este endometrioza, boală greu de diagnosticat și foarte dificil de tratat. Există însă medici care o pot investiga și trata corespunzător.
Endometrioza este o boală care afectează, anual, sute de femei. Afecțiunea este însă greu de diagnosticat, mai ales că pacientele îndură simptomele pe care le provoacă ani buni, până când se decid să ceară sfatul medicului.
„Nu este o boală ușor de diagnosticat, nu este o boală care să necesite doar o formă de tratament. Până la stabilirea diagnosticului, pacienta suferă dureri, la menstruație, ani buni, pe care le consideră normale dar aceste dureri nu sunt normale. Dureri în timpul contactului sexual, senzația de apăsare în pelvis, care se accentuează premenstrual și la menstruație. Practic sunt semne și simptome pe care dacă știi să le identifici și îți dai seama că, normal, menstruația nu trebuie să fie ceva dureros, îți ridică niște întrebări și atunci poți să mergi și să discuți cu medicul, pentru un diagnostic clar și corect” a explicat prof.dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, invitata Simonei Bălănescu, în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
În ceea ce privește tratamentul endometriozei, acesta este la fel de complex precum metodele de diagnostic. „Endometrioza necesită evaluare pe termen lung, trebuie îmbinate multiple modalități terapeutice. Este vorba despre tratament medical, chirurgical, homeopat, tratamentul infertilității” a explicat prof. dr. Elvira Brătilă.