Organizaţia Salvaţi Copiii donează echipamente de 500.000 lei maternităţilor din Moldova

Salvati-CopiiiSalvați Copiii a donat luni Spitalului de Obstetrică și Ginecologie ‘Elena Doamna’ din Iași și Spitalului Orășenesc Hârlău aparatură în valoare de 23.600 de euro, această acțiune deschizând seria unor dotări de peste 115.000 de euro inițiate de organizație în această săptămână, în care sunt incluse zece unități medicale din zona Moldovei.

‘În spatele cifrelor se află vieți umane iar în maternitățile din România prea mulți copii dispar în primele săptămâni de viață. Ne întoarcem astăzi în regiunea Moldovei pentru a dona două echipamente esențiale în primele zile de viață ale micuților născuți înainte de termen și pentru a atrage din nou atenția asupra sprijinului de care avem nevoie din partea oamenilor și a companiilor pentru a putea continua eforturile de salvare a copiilor născuți prematur’, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Președintele organizației, Andi Moisescu, a remarcat că Salvați Copiii a reușit, în ultimii doi ani, să doteze câteva zeci de secții de nou-născuți cu echipamente specifice nașterilor premature.

„Acestea diferă de la spital la spital, în funcție de specificul fiecărei maternități în parte: singura constantă este prețul ridicat al acestor aparate, pe care spitalele din România, adesea neprioritare pentru bugetul de stat, nu și le pot permite, ceea ce automat se răsfrânge asupra pacientelor și copiilor abia veniți pe lume”, a afirmat Moisescu.

Echipamentele ce vor fi donate în această săptămână au fost alese astfel încât să răspundă necesităților fiecărei unități în parte, astfel: Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie ‘Elena Doamna’, Iași — un aparat de suport respirator, Spitalul Orășenesc Hârlău — un incubator nou-născuți, Spitalul Județean de urgență Botoșani — un incubator terapie intensivă, Spitalul municipal Vatra Dornei — un incubator de transport, Cabinetul medical Pătrăuți — un ecograf portabil, Spitalul județean de urgență Neamț — 4 pulsoximetre, un monitor funcții vitale, un cântar bebeluși și o cutie senzori neonatali, Spitalul Județean de Urgență Bacău — 2 monitoare funcții vitale și un pulsoximetru.

Spitalul Municipal de Urgență Roman va primi o masă radiantă de reanimare, un monitor cardiorespirator, un aspirator secreții, un aparat aerosoli, Spitalul Județean de Urgență Vaslui — un aparat de suport respirator, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț — 4 pulsoximetre, un monitor funcții vitale, 4 cutii senzori neonatali, un cântar, Spitalul Județean de Urgență ‘Sfântul Pantelimon’, Focșani — un aparat de suport respirator.

„Fiecare aparat reprezintă o șansă în plus la viață pentru copiii născuți înainte de termen. O maternitate se poate lăuda cu cel mai bine pregătit personal medical, însă, atâta timp cât medicii lucrează cu aparatură învechită, pe alocuri nefuncțională, eforturile lor devin zadarnice. Iar acest fapt este valabil mai ales când vine vorba de prematuri: în cazul lor orice defecțiune a echipamentelor, orice complicație se poate dovedi fatală’, a afirmat Marilena Țubucanu, șef al secției de neonatologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Potrivit statisticilor, România se menține și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 9 la 1.000 de nou-născuți vii, față de media europeană de 4,1 la mie. În regiunea Moldova, raportul este de circa 10,2 la mie, cu recorduri în județele Botoșani (12,4) și Bacău (12).

Cifrele rămân disproporționate, cu atât mai mult cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame și copii și prin echiparea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea