Îndulcitorii cu conținut scăzut sau fără calorii sunt utilizați în locul zahărului pentru a îndulci diverse alimente și băuturi.
Multe persoane adaugă și îndulcitori non-zahăr (INZ) în propriile alimente și băuturi ca alternativă la zahăr, în scopul de a preveni creșterea în greutate sau obezitatea.
Acum, OMS a constatat că utilizarea îndulcitorilor „nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii”.
Deși utilizarea INZ pe termen scurt poate duce la o pierdere minoră în greutate, pot apărea „efecte nedorite„ asociate cu utilizarea pe termen lung, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și deces, a afirmat OMS.
„INZ nu sunt factori alimentari esențiali și nu au valoare nutritivă. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de reducere a consumului de zaharuri libere, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri prezente în mod natural, precum fructele, sau consumul de alimente și băuturi neîndulcite. Oamenii ar trebui să reducă în mod general dulceața dietei, începând de la o vârstă fragedă, pentru a-și îmbunătăți sănătatea”, a avertizat Francesco Branca, directorul pentru nutriție și siguranța alimentară al OMS.
Organizația a analizat datele provenite din 283 de studii efectuate la adulți, copii, femei gravide sau populații mixte. Ca rezultat, a emis o nouă recomandare condiționată, sugerând ca oamenii – cu excepția celor cu diabet – să evite utilizarea INZ pentru controlul greutății corporale sau reducerea riscului de boli non-transmisibile (non-infecțioase).