În România, cursurile față în față sunt suspendate, oficial, până la vacanța de iarnă, care începe în această săptămână. Totuși, este probabil ca după vacanța de iarnă elevii să se întoarcă în bănci tot virtual, continuând orele din fața calculatorului sau tabletei.
Mai mult, la fel ar putea începe și cel de-al doilea semestru de școală.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a vorbit în premieră despre momentul în care vor fi reluate cursurile față în față. El a spus la Digi 24 că acest moment va fi, cel mai probabil, abia după ce cadrele didactice vor fi vaccinate, adică la încheierea celei de-a doua etape de imunizare.
“În faza a doua de vaccinare intră profesorii și populația în vârstă. Asta înseamnă că am putea redeschide școala în siguranță la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie când începem etapa a treia de vaccinare. Atunci am fi terminat etapa a doua pentru categoriile vulnerabile“, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Medicul infecționist care coordonează Campania națională de vaccinare a precizat că, pentru moment, copiii sub vârsta de 16 ani nu vor fi vaccinați, pentru că nu există studii în acest sens, dar a reiterat că pacienții de vârstă mică fac forme ușoare de boală în urma infecției cu SARS-CoV2.
“Problema copiilor nu este legată în mod deosebit de posibilitatea de evoluție severă a îmbolnăvirilor, ci de faptul că pot transmite mai departe. Dacă noi asigurăm vaccinarea categoriilor vulnerabile, dacă dascălii, cadrele didactice se vor vaccina, cu siguranță nu vor mai exista probleme epidemiologice. Nu vom mai avea de fapt consecințele nefaste ale acestei pandemii – cazuri grave care să ajungă în spitale”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.
Specialistul a precizat că riscul de infectare în școli este extrem de scăzut. Copiii se pot infecta, în schimb, pe drumul către sau de la școală, în mijloacele de transport în comun sau în timpul altor activități, devenind astfel vectori de transmitere a virusului.