O intervenție chirurgicală în premieră a fost realizată la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, în colaborare cu o echipă de specialişti în chirurgie de la Institutul Marius Nasta din Bucureşti. A fost pentru prima oară când s-a folosit o metodă hibridă, care a combinat chirurgia video asistată, efectuată cu ajutorul unui toracoscop, cu chirurgia clasică, toracotomia convenţională.
„Încercăm să dezvoltăm acest tip de rezecţii pulmonare reglate strict toracoscopic, care aduc un beneficiu major pacienţilor cu cancer bronhopulmonar. Sunt de viitor aceste intervenţii chirurgicale datorită faptului că recuperarea post operatorie este mult mai rapidă, iar timpul de spitalizare a pacientului este mult redus comparativ cu intervenţiile chirurgicale deschise, clasice”, a explicat dr. Alin Nicola, coordonatorul Compartiment Chirurgie Toracică a spitalului timișorean.
În cadrul intervenției a fost utilizat un toracoscop, instrument dotat cu o cameră video ce permite obținerea unor imagini cu o claritate ridicată și care permite o vizionare de 360 de grade în zona de lucru toracică. Folosirea acestui instrument presupune incizii de mici dimensiuni la nivelul toracelui, pe unde sunt introduse atât instrumentele folosite în cadrul intervenţiei chirurgicale, cât şi camera video. Potrivit medicilor, intervenţia a presupus scoaterea unui lob inferior printr-o metodă hibridă.
„A fost o tumoră de lob inferior drept, fără alte evenimente oncologice premergătoare. Am făcut o intervenţie hibridă, în sensul în care curăţarea plămânului de toate aderenţele sale şi, respectiv, clamparea şi suturarea mecanică a venei pulmonare au fost făcute video asistat. Dar, apoi, nemaiavând scizură şi fiind un plămân monobloc, a fost necesar să schimbăm puţin intervenţia şi să o transformăm într-o intervenţie clasică, astfel încât să putem să vedem artera, apoi bronşia şi să putem lucra mai departe”, a declarat dr. Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică în cadrul Institutului Marius Nasta din Bucureşti.
În ultimele luni, în cadrul Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara au avut loc mai multe intervenţii efectuate cu ajutorul toracoscopului, dar este pentru prima oară când acest tip de chirurgie s-a folosit împreună cu metoda clasică la realizarea unei lobectomii.