Operație complexă realizată de o echipă de specialiști în chirurgie de la Institutul Marius Nasta din București și Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Intervenția a presupus combinarea chirurgiei video asistată și a celei clasice, spun medicii din Timișoara.
Intervenția chirurgicală, care a fost realizată în Centrul de Chirurgie Toracică de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoară, a fost prima în care s-a folosit o metodă hibridă, care a combinat chirurgia video asistată, efectuată cu ajutorul unui toracoscop, cu chirurgia clasică, toracotomia convențională.
“A fost o tumoră de lob inferior drept, fără alte evenimente oncologice premergătoare. Am făcut o intervenție hibridă, în sensul în care curățarea plămânului de toate aderențele sale și, respectiv, clamparea și suturarea mecanică a venei pulmonare au fost făcute video asistat. Dar, apoi, nemaiavând scizură și fiind un plămân monobloc, a fost necesar să schimbăm puțin intervenția și să o transformăm într-o intervenție clasică, astfel încât să putem să vedem artera, apoi bronșia și să putem lucra mai departe”, a precizat dr. Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică Institutul Marius Nasta București.
Toracoscopul este acel instrument dotat cu cameră video care permite obținerea unei imagini foarte bune, cu o claritate ridicată și cu posibilitatea unei vizionări de 360 de grade în zona de lucru toracică. Folosirea acestui instrument presupune incizii de mici dimensiuni la nivelul toracelui, pe unde sunt introduse atât instrumentele folosite în cadrul intervenției chirurgicale, cât și camera video.
“Având în vedere beneficiile chirurgiei minim invazive, adică o recuperare bună, o calitate bună a actului operator, o vizibilitate mai bună, dorim să utilizăm acest tip de chirurgie la cât mai mulți pacienți care ni se vor adresa. Chiar să realizăm intervenții chirurgicale majore prin utilizarea toracoscopului. Sunt niște intervenții chirurgicale complexe care necesită, însă, o pregătire atentă. Folosirea toracoscopului ne ajută la o calitate mai bună a imaginii, la o disecție mai bună și o acuratețe mai mare a întregului câmp operator. Deci, fără dar și poate, chirurgia minim invazivă ne ajută mult mai mult, iar pe viitor ne dorim să fie de bază în această clinică”, a explicat dr. Tudor Mateescu, medic specialist Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
În ultimele luni în cadrul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș Timișoara” au avut loc mai multe intervenții efectuate cu ajutorul toracoscopului, dar este pentru prima oară când acest tip de chirurgie s-a folosit împreună cu metoda clasică la realizarea unei lobectomii.