Eveniment Știri

OMS, în alertă după confirmarea noii tulpini a coronavirusului, mult mai contagioasă. Care este îndemnul către guvernele lumii

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă guvernele lumii să intensifice controalele în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, mai ales după apariția unei noi tulpini, dar și să îmbunătățească posibilitatea de a detecta această nouă tulpină, potrivit AFP. Un îndemn similar a venit, de altfel, și de la ECDC (Agenția europeană de luptă împotriva bolilor) pentru toate statele membre al Uniunii Europene.

Noua tulpină, denumită ”VUI 202012/01” – ”Variant Under Investigation” -, generează o contagiozitate sporită a virusului SARS-CoV2, fără să se știe însă mare lucru, deocamdată, despre formele de boală pe care le generează.

Potrivit OMS şi ECDC, În afara cazurilor semnalate în Marea Britanie, care de altfel a identificat mutația și a tras semnalul de alarmă, au fost identificate cazuri și în Danemarca, Olanda, Australia şi Italia.

”Majoritatea ţărilor europene secvenţiază virusul mult mai puţin decât Regatul Unit. Aşadar, o circulaţie în curs în afara Regatului Unit nu poate fi exclusă. Persoanele cu o legătură epidemiologică cu cazuri purtătoare ale noii variante sau care au călătorit în sectoare infectate este necesar să fie identificate imediat”, avertizează ECDC, care îndeamnă la ”testarea, izolarea şi urmărirea contacților”.