Sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a declanșat cel mai înalt grad de alertă pentru a încerca să stopeze răspândirea variolei maimuței. Peste 17000 de cazuri au fost depistate în 74 de țări, din luna mai și până în prezent.
Cazurile de variola maimuței se răspândesc cu repeziciune, mai ales în Europa. Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății a decis să declare urgența sanitară publică de interes internațional. „Am decis să declar urgența sanitară publică de interes internațional” a anunțat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cadrul unei conferințe de presă, organizată sâmbătă, la Geneva.
Decizia OMS survine răspândirii cazurilor în afara țărilor din Africa Centrală și de Vest, acolo unde virusul este endemic de foarte mult timp. Europa este acum considerată epicentrul epidemiei de variola maimuței.
Profilul pacienților
Variola maimuței este mai puțin periculoasă și contagioasă decât variola, eradicată prin vaccin în anul 1980. OMS a stabilit că boala afectează în special bărbații care întrețin relați sexuale cu bărbați, relativ tineri și care locuiesc în marile orașe.
La nivel european, Spania înregistrează cele mai multe cazuri (2835), urmată de Germania (1924) și Franța (912). În România, până în prezent, au fost depistate 20 de cazuri. Ultimul este al unui bărbat de 39 de ani din Cluj. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare la spital.