Organizația Mondială a Sănătății a publicat recent datele unui studiu referitor la monitorizarea infecțiilor nosocomiale din cadrul unităților medicale. Datele studiului sunt uluitoare și arată că această problemă este prezentă și în cabintele medicale ale țărilor dezvoltate.
Peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume sunt expuși riscului infecțiilor nosocomiale atunci când intră într-un cabinet medical sau merg la băile din incinta acestora. Este concluzia la care au ajuns experții Organizației Mondiale a Sănătății, în urma unui raport pe această temă, realizat la nivel mondial.
Specialiștii OMS atrag atenția cu privire că în multe unități medicale lipsesc produsele prin care să li se ofere acces la igienă pacienților, precum apa, săpunul sau dezinfectanții pe bază de alcool. Problemele sunt raportate mai ales în incinta băilor acestor unități medicale.
Datele au fost culste din 40 de țări, ce reprezintă 35% la sută din populația globului, în perioada 2020-2021, potrivit unui comunicat de presă al OMS.
„Dacă unitățile medicale nu oferă acces la servicii de igienă, pacienții nu pot beneficia de servicii de sănătate corespunzătoare” atrage atenția Kelly Ann Naylor, director în cadrul unui departament al UNICEF, responsabil cu igiena publică.
Raportul OMS scoate în evidență că mâinile nespălate și mediul înconjurător joacă un rol important în transmiterea germenilor, prin intermediul unităților medicale. De asemenea, cresc rezistența la antibiotice a microbililor.