Aspartamul, un îndulcitor utilizat ca ingredient în băuturile dietetice și guma de mestecat a fost adăugat pe lista substanțelor posibil cancerigene, de către Organizația Mondială a Sănătății.
Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), organul de cercetare și studii al bolilor oncologice din cadrul OMS, a declarat că există „dovezi limitate„ că aspartamul ar putea fi responsabil pentru apariția cancerului la oameni.
„Deși siguranța nu este o preocupare majoră la dozele folosite în mod obișnuit, s-au descris efecte potențiale care trebuie investigare. Dacă oamenii se confruntă cu decizia de a alege între cola cu îndulcitori sau una cu zahăr, cred că ar trebui să se ia în considerare o a treia opțiune, aceea de a bea apă.” a declarat Dr. Francesco Branca, expert în cadrul OMS.
Scala utilizată de IARC indică nivelul de dovezi existente în privința unei substanțe ca fiind cancerigenă. IARC utilizează patru categorii: 1 – cauzează cancer; 2A – probabil cauzează cancer; 2B – posibil cauzează cancer și 3 – nu există dovezi disponibile cu privire la riscul de cancer.
Aspartamul a fost clasificat ca 2B, „posibil cancerigen”, pe baza unor dovezi limitate privind cancerul la oameni (în special carcinomul hepatocelular, un tip de cancer hepatic). Scala nu indică însă câtă expunere este necesară pentru a crește riscul de cancer – doar identifică substanțele ca fiind periculoase.
Alice Davies, manager de informații medicale la Cancer Research UK, a declarat pentru Sky News: „Clasificarea unei substanțe ca fiind cancerigenă nu îți spune cât de mult poate crește riscul de cancer. Uneori există lucruri care teoretic ar putea cauza cancer, dar în realitate doza la care ești expus este prea mică pentru a crește riscul. Deci, de exemplu, carnea procesată și fumatul sunt ambele cancerigene, dar fumatul provoacă aproximativ 54.000 de cazuri de cancer în Marea Britanie în fiecare an, în timp ce carnea procesată provoacă doar aproximativ 5.400.”
Deci, cât de mult aspartam pot consuma într-o zi?
Aici intră în joc o altă ramură a OMS, Comitetul Expert Comun al OMS și Organizației pentru Alimentație și Agricultură privind Aditivii Alimentari – pe scurt, JECFA. JECFA a revizuit datele privind consumul de aspartam și a afirmat că adulții pot consuma în siguranță până la 40 mg pe kilogram de greutate corporală. Aceasta nu schimbă limitele zilnice recomandate anterior. Aceasta înseamnă că un adult care cântărește 70 kg ar putea consuma 2.800 mg de aspartam pe zi. Aspartamul se găsește în băuturi precum Coke Zero, Diet Coke, Diet Pepsi, Pepsi Max, Sprite Zero și Fanta Zero.
O doză obișnuită de băutură dietetică conține în mod obișnuit aproximativ 200 mg de aspartam. Astfel, un adult de 70 kg ar putea consuma 14 doze fără a depăși limita zilnică sigură pentru aspartam.