Societatea Română de ATI (SRATI) a publicat, la începutul lunii, ghidul revizuit privind terapia intensivă a pacientului critic cu COVID-19. Documentul face referire inclusiv la efectele administrării de plasmă hiperimună, donată de pacienți care au trecut prin infecție și au căpătat anticorpi. Materialul SRATI arată că utilizarea plasmei de la pacienți vindecați de o boală infecțioasă, a fost o metodă la care s-a apelat și în tratarea Gripei Spaniole (1918–1920). O serie de studii au arătat ”o scădere semnificativă a mortalității la pacienții care au beneficiat de imunizare pasivă prin intermediul plasmei”. Venind mai aproape de actuala pandemie, ghidul arată că administrarea de plasmă a adus ”beneficii clinice semnificative pentru infecții cu Influenza și SARS”. Tehnica este încă sub cercetare, dar documentul asumat de SRATI arată că ”unul din mecanismele de acțiune ale PCC este reprezentat probabil de prezența în plasmă de anticorpi neutralizanți care blochează anumite secvențe proteice prezente pe suprafața coronavirusului, implicate în recunoașterea receptorilor celulari, atașamentul virusului la celulă și pătrunderea acestuia intracelular.”
Datele pe care le au la dispoziție medicii ATI din România provin din peste 60 de studii din 22 de ţări. Acestea au arătat o scădere a mortalității cu aproximativ 10% în cazul pacienților care au beneficiat de tratament cu plasmă de la pacienți vindecați de COVID-19. Există și date referitoare la evoluții clinice favorabile ale tratamentului cu PCC în cazul pacienților COVID-19.
”Astfel, au fost identificate și raportate scăderi pentru viremie de la 55 × 105 copii/mL la 180 copii/mL în 5 zile după aplicarea tratamentului cu PCC. Pe de altă parte, au fost raportate teste RT-PCR negative după 10 zile de la instituirea tratamentului cu PCC.” se mai arată în ghid. Un alt studiu a arătat scăderi ale viremiei, la pacienții la care s-a administrat PCC, la un interval de 2–3 zile post-administrare. În nici unul dintre cele două studii nu au fost evidențiate efecte secundare asociate tratamentului. Utilizarea plasmei hiperimune este aprobată atât în SUA cât și în Europa, în protocolul pentru terapia pacientului cu COVID-19.