Felul în care gestionăm glicemia începe încă din momentul în care ne-am trezit. Este foarte important ce mâncăm și cât de mult ne mișcăm pentru a avea o glicemie stabilă pe tot parcursul zilei.
Nivelurile sănătoase ale glicemiei contribuie la o stare de spirit mai bună, ne fac mai energici și ne ajută să ne concentrăm mai bine. Totodată, creșterile și scăderile bruște ale glicemiei generează oboseală, foame, iritabilitate și apariția bolilor cronice. Tocmai de aceea ne-am gândit că ar fi bine să cunoașteți câteva obiceiuri sănătoase care vă pot ajuta să aveți un nivel optim al glicemiei pe tot parcursul zilei.
Hidratarea, un aliat puternic
Dacă vreți să aveți un nivel bun al glicemiei este necesar să vă începeți ziua cu un pahar cu apă. Este recomandat să beți 2, 3 căni de apă, pentru că astfel se diluează nivelul de glucoză din sânge, iar rinichii pot elimina mai ușor zahărul. Totodată, hidratarea la primele ore ale dimineții ajută la stabilizarea nivelului de zahăr pe tot parcursul zilei.
Fibre și proteine la micul dejun
Începerea meselor cu un nivel scăzut de carbohidrați ajută la menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge, oferind astfel beneficii pe tot parcursul zilei. Mai mult sprijină menținerea glicemiei la cote normale după prânz și cină. Alte studii arată că persoanele cu diabet de tip 2 au avut niveluri mai scăzute de zahăr în sânge atunci când au consumat alimente bogate în fibre și proteine, față de cele care au consumat carbohidrați sau grăsimi.
Mișcarea, un ajutor real
După hidratare, în rutina de dimineață este necesar să includem și mișcarea. Exercițiile fizice ajută la susținerea nivelurilor sănătoase de zahăr în sânge. Mai mult, mișcarea activează mușchii pentru a utiliza glucoza pentru energie. Este bine de știut faptul că mișcarea de dimineață nu trebuie să fie intensă. Sunt necesare doar câteva minute de mes pe jos sau de yoga pentru ca organismul să funcționeze perfect.