Stil de viață Știri

OBICEIURI DE CONSUM. Chiar dacă au stat mai mult în casă, românii tot mâncare semi sau gata preparată au preferat. În topul cumpărăturilor mai sunt băuturile alcoolice și mâncarea pentru animale

sursa foto: pixabay

O analiză de piață care a evaluat preferințele de consum ale românilor, în primele două luni ale anului, a evidențiat că mâncarea pentru animale, băuturile alcoolice şi mâncarea semi şi gata preparată au avut cele mai mari creşteri. Este vorba despre creșteri între 13 % și 22 , după cum o arată analiza realizată de RetailZoom și publicată de Ziarul Financiar.

Faptul că românii au stat mai mult acasă se regăsește și într-o scădere cu peste 5 % a vânzărilor la produsele de înfrumusețare. La carne şi peşte creşterea a fost de sub 1%, în timp ce gustările dulci sau produsele pentru bebeluşi înregistrează creşteri de 2-3%.

Analiza mai evidențiază diferenţe considerabile între Bucureşti, mediul urban de provincie şi rural. Astfel, în timp ce în Capitală apar scăderi pe linie şi la alimente, dar şi la produse de îngrijire personală şi a locuinţei, în urbanul mare şi mediu ritmul este similar cu cel la nivelul întregii pieţe. Surpriza apare în rural şi în urbanul mic, unde ritmul urcă puternic. Vânzările de bunuri de larg consum au o creştere totală de 14%, însă la produse de curăţenie şi îngrijire a locuinţei avansul e de 16%.

Aceste evoluții se explică prin aceea că o mare parte a consumatorilor care își făceau cumpărăturile în orașele mari au rămas acasă, forțați de pandemie, și au cumpărat de la magazinele din localitate. Tot de aici au cumpărat și românii care au revenit în țară după declanșarea pandemiei. Proximitatea devine astfel o notă definitorie a comerțului modern.

Analiza a fost făcută în peste 3.350 de magazine din comerţul modern internaţional, fiind studiate 194 de categorii de bunuri, atât produse alimentare, cât şi de îngrijire personală şi a casei.