Tot mai multe voci din lumea medicală atrag atenția cu privire la faptul că obezitatea a devenit, în ultimul timp, principalul factor care afectează buna funcționare a sistemului imunitar. Organismele slăbite sunt predispuse la boli.Statistic, și în România, cele mai afectate persoane de pandemia de COVID-19 au fost cele care au avut probleme cu greutatea. Obezitatea a fost unul dintre factorii care au determinat manifestări acute ale infecției cu noul coronavirus, urmate deces.
„În contextul pandemiei actuale nu au apărut niște studii care să poată face evaluări comparative, însă este evident că obzeitatea a favorizat riscul de a dezvolta forme critice de boală. Este o situație care-i vulnerabilizează (n.r.- pe pacienții obezi) în contextul oricărei forme de infecție virală, cu referire în mod special la COVID-19, îi trimite pandemia și boala ca atare, către forme critice. Și, într-adevăr, o parte dintre cei care au dezvoltat aceste forme critice au pierdut lupta cu boala, în ciuda eforturilor pe care sistemele medicale le-au făcut” a explicat medicul Cătălin Copăescu, la Medika TV.
Flagelul obezității a fost analizat la nivelul Uniunii Europene, ai cărei reprezentanți au elaborat o serie de programe speciale de prevenție și tratament. Din păcate însă, în România nu există încă o preocupare în acest sens. „Europa se gândește acum să la instalarea unor programe care ar putea, în timp, să nu ne găsească la fel de descoperiți așa cum s-a întâmplat la începutul anului 2020. Aceste programe presupun conștientizarea existenței acestei pandemii, care ar trebui să realizeze importanța acestei modificări...La noi în țară, eu mi-aș dori să înceapă cât mai repede. Ceea ce putem face noi este să recunoaștem această problemă, să încercăm să vedem dincolo de imaginea pe care o avem în oglindă. Să realizăm că o haină cu o măsură mai mare doar ascunde o problemă de sănătate, care mai târziu ar putea avea un impact dezastruos asupra echilibrului nostru medical” a mai spus medicul Cătălin Copăescu.