Oana Gheorghiu, cofondatoare „Dăruiește Viață”, la Medika TV: „Pentru noi, spitalul este o bucurie”

Asociația „Dăruiește Viață”, la conducerea căreia se află Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, a reușit să construiască de la zero un spital dedicat tratării copiilor diagnosticați cu afecțiuni oncologice. Unitatea medicală construită exclusiv din donații a fost recent inaugurată. Oana Gheorghiu, una dintre cofondatoarele fundației care a făcut ca proiectul să devină realitate, a vorbit la Medika TV despre această inițiativă. 

„Pentru noi, spitalul e o bucurie, bucuria faptului că am reuşit să ducem la bun sfârşit un proiect despre care probabil multă lume credea că e imposibil de dus la bun sfârşit. De fapt noi nu am început cu ideea de a construi un spital, ci ne-am dus la Marie Curie cu ideea să renovăm Secţia de Oncologie, acolo unde 30 de copii şi mamele lor au acces la un singur grup sanitar şi la un duş. Ăsta a fost proiectul iniţial, pentru asta îndrăzneam să le cerem bani oamenilor şi să  sperăm că îi vom şi strânge. Am mers cu  arhitecta şi cu specialişti care ne-au spus că din punct de vedere tehnic este un proiect aproape imposibilde realizat, pentru că spaţiile erau extrem de mici, instalaţiile subdimensionate. Practic ar fi fost nişte cosuri uriaşe pentru un rezultat prost”, a declarat Oana Gheorghiu la Medika TV.

Asociația „Dăruiește Viață” a făcut ca proiectul spitalului să devină realitate, însă ideea construirii unității medicale i-a aparținut unei arhitecte. „Am întrebat-o pe arhitectă ce ar trebui să facem, totuşi, pentru ca aceşti copii să aibă parte de un tratament adaptat secolului în care suntem şi faptului că suntem o ţară în Uniunea Europeană, nu ar trebui să avem astfel de condiţii în spitalele din România, iar arhitecta a spus <e destul de simplu, trebuie să faceţi ceva de la zero>. Am luat-o în glumă la început, dar din glumă în glumă am început să ne gândim cum am puteasă găsim o soluţie. Ne-am propus să construim un etaj, apoi am aflat că în România nu există radioterapie pentru copiişi ne-am gândit că o să facem un etaj ţi radioterapie la subsol şi tot aşa. Proiectul a crescut încetul cu încetul şi oamenii au început să creadă, uneori, cei din jurul nostru, poate mai mult decât credeam noi şi iata-ne  nişte ani mai târziu. Prima idee a venit în 2015, am început construcţia spitalului în 2018 şi iata-ne, 5 ani mai târziu, putem spune noi şi 300.000 de română că am făcut un spital”, a mai spus Oana Gheorghiu.

Asociaţia ”Dăruieşte Viaţă” a anunţat în 24 noiembrie că a finalizat prima clădire a Spitalului de Copii construit din donaţii, în care se vor muta o parte dintre secţiile Spitalului ”Marie Curie”. Proiectul va continua cu construcţia celei de-a doua clădiri, care ar urma să găzduiască celelalte specializări ale unităţii medicale.

Categorii: Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea