EXTERNE Știri Studii/Cercetări

TESTAT. Cât de eficiente sunt măștile de bumbac împotriva SARS-CoV-2

Oamenii de știință sunt mai convinși ca niciodată cu privire la faptul că purtarea măștilor ne poate ajuta să evităm să ne infectăm cu noul coronavirus. Cei care nu-și permit să cumpere măști și le pot confecționa acasă, pentru că sunt la fel de eficiente, ne spun specialiștii.

În urma unor teste făcute într-un laborator de inginerie, s-a concluzionat faptul că doar masca ne poate ajuta să nu ne infectăm cu noul coronavirus.

Testul a arătat că persoanele care refuză să poarte mască riscă de 1000 de ori mai mult să contracteze virusul decât cele care poartă masca.

Și totuși care este cea mai eficientă mască? Răspunsul la această întrebare l-au descoperit cercetătorii Universității Edinbugh, potrivit cărora chiar și măștile din bumbac, confecționate în casă, sunt eficiente în lupta împotriva noului coronavirus.

Specialiștii susțin faptul că măștile trebuie purtate mai ales de persoanele infectate care transmit virusul prin picături de salivă atunci când tușesc sau strănută în spațiul public.

Am descoperit faptul că măștile faciale, indiferent de materialele din care sunt confecționate, nu permit contactul feței cu picăturile de salivă care conțin virusul persoanelor infectate ” susține dr. Ignazio Maria Viola, din cadrul Facultății de Inginerie a Universității Edinburgh, citată de Daily Mail.

Pentru ca studiul să fie mai concludent, specialiștii Universității Edinbugh au făcut teste atât pe măștile chirurgicale, cât și pe cele confecționate acasă, din materiale de bumbac.

De asemenea, pentru a observa dispersia picăturilor de salivă aceștia au folosit lumina laser și UV. Testul a arătat că în timpul strănutului, o persoană infectată care nu poartă mască poate transmite în aer peste 1000 de picături de salivă care conțin virusul.