Oamenii de știință au descoperit ce-i atrage pe țânțari la oameni. Mirosul corpului uman joacă un rol important

Debutul sezonului cald atrage după sine și apariția țânțarilor. Oricine a fost măcar o dată deranjat de prezența acestor insecte sâcâitoare. Se pare că mirosurile produse de corpul uman sunt cele care fac aceste insecte să se apropie de noi.

Într-un raport științific publicat recent, cercetătorii au ajutat la identificarea diferiților compuși chimici din mirosul emanat de corpul uman care atrag țânțarii, construind o arenă de testare de dimensiunea unei piste de patinaj și pompând în ea mirosurile diferitelor persoane.

Țânțarii fac parte dintr-o familie de insecte similară muștelor și se hrănesc cu nectar. Cu toate acestea, femelele care se pregătesc să producă ouă au nevoie de o masă cu un conținut crescut de proteină: sângele.

În cel mai fericit caz, înțepătura de țânțar va provoca doar cu o umflătură roșie și mâncărime. Dar înțepăturile de țânțar adesea devin mortale, din cauza paraziților și virusurilor pe care aceste insecte îi transmit. Una dintre cele mai periculoase boli transmise de țânțari este malaria.

Malaria este o boală transmitată prin sânge și este cauzată de paraziți microscopici care se stabilesc în celulele roșii din sânge. Când un țânțar înțeapă o persoană infectată cu malarie, el aspiră parazitul împreună cu sângele. După ce se dezvoltă în stomacul țânțarului, parazitul „migrează către glandele salivare și este apoi scuipat în pielea gazdelor umane atunci când țânțarul se hrănește din nou cu sânge”, a spus dr. Conor McMeniman, profesor asistent de microbiologie moleculară și imunologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.

Malaria a fost eradicată în Statele Unite în secolul trecut, datorită plaselor de protecție la ferestre, aerului condiționat și îmbunătățirilor sistemelor de drenaj, unde larvele acvatice de țânțar se pot dezvolta, dar boala rămâne o amenințare în mare parte a lumii.

“Malaria este încă responsabilă de peste 600.000 de decese în fiecare an, în special la copiii cu vârsta sub 5 ani și la femeile însărcinate”, a spus McMeniman, autorul principal al noului studiu public

Pentru a descoperi ce-i atrage pe țânțari la oameni, cercetătorii au creat un spațiu, de dimensiunea unui patinaj, în interiorul căruia au montat niște ecrane. Totodată, în acest spațiu au fost amplasate în care participanții la studiu urmau să doarmă. Printr-o rețea de tuburi a fost pompat aerul din corturi care conținea mirosurile provenite de la corpurile participanților. Apoi, mirosurile au fost emanate în aer, atrâgând sute de țânțari.

Compușii chimici care îi atrag pe țânțari

Cercetătorii au descoperit ceea ce mulți ar confirma din experiența unui picnic: unele persoane atrag mai mulți țânțari decât altele. Mai mult, analizele chimice ale aerului din corturi au dezvăluit substanțele care cauzează mirosul și care determină atragerea sau respingerea țânțarilor.

Țânțarii erau atrași cel mai mult de acizii carboxilici din aer, inclusiv acidul butiric, un compus prezent în brânzeturi cu miros neplăcut, precum Limburger. Acești acizi carboxilici sunt produși de bacteriile de pe pielea umană și de obicei nu sunt sesizabili de noi.

În timp ce acizii carboxilici îi atrăgeau pe țânțari, insectele păreau să fie respinse de o altă substanță chimică numită eucaliptol, prezentă în plante. Cercetătorii au bănuit că o mostră cu o concentrație mare de eucaliptol ar putea fi legată de alimentația unuia dintre participanți.

SURSA

Categorii: Breaking Medika, Sfatul specialistului, Stil de viață, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea