Oamenii care sforăie au cu 91% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral. Sfaturi pentru a elimina pericolul

Un nou studiu a arătat că persoanele care sforăie sau care au probleme cu somnul – cum ar fi somnul de proastă calitate și apneea în somn – sunt de aproape două ori mai predispuse să sufere un accident vascular cerebral. Mai mult, s-a constatat că persoanele care au dormit mai mult de nouă ore sau mai puțin de cinci ore au avut mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral decât cele care au dormit în medie șapte ore.

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. Cel mai frecvent tip este accidentul vascular cerebral ischemic, care se întâmplă atunci când cheaguri de sânge sau alte particule blochează vasele de sânge către creier – acestea reprezintă aproximativ 85% din toate accidentele vasculare cerebrale.

Constatările, publicate în revista Neurology, nu arată că problemele de somn cauzează accidentul vascular cerebral, dar arată o asociere.

Autorul studiului, Christine McCarthy, de la Universitatea Galway din Irlanda, a declarat: “Nu numai că rezultatele noastre sugerează că problemele individuale de somn pot crește riscul de accident vascular cerebral al unei persoane, dar faptul de a avea mai mult de cinci dintre aceste simptome poate duce la un risc de cinci ori mai mare de accident vascular cerebral, în comparație cu cei care nu au nicio problemă de somn. Rezultatele noastre sugerează că problemele de somn ar trebui să fie un domeniu de interes pentru prevenirea accidentului vascular cerebral”.

La studiu au participat 4.496 de persoane: 2.238 care au avut un accident vascular cerebral și 2.258 care nu au avut. Subiecții au primit întrebări cu privire la comportamentul lor de somn, inclusiv câte ore de somn au avut, calitatea somnului, sforăitul și problemele de respirație în timpul somnului.

Studiul a indicat că persoanele care sforăiau aveau cu 91% mai multe șanse de a face un accident vascular cerebral decât cele care nu sforăiau.

Factori care intensifică sforăitul:
– Supraponderabilitatea
– Consumul de tutun
– Excesul de alcool
– Dormitul pe spate

Ce putem face, pentru un somn mai bun?

Evitați alcoolul
Alcoolul duce adesea la un somn agitat și cu sforăit. Alcoolul are un efect sedativ, care relaxează mușchii maxilarului și ai gâtului, ceea ce face mai probabilă o obstrucție a cailor respiratorii.

Dormiți pe o parte
Reducerea sforăitului s-ar putea face prin ajustarea poziției de dormit. Dormitul pe o parte poate împiedica baza limbii să se așeze în peretele din spate al gâtului. Nu este garantat, dar cu siguranță ar trebui să ajute.

Pernă împotriva sforăitului
Există unele produse special concepute pentru a preveni sforăitul. Dormitul pe o pernă specială, care va susține suficient capul și gâtul, ar putea fi de ajutor. Aceasta ar putea susține capul suficient de sus, lucru care ar putea preveni blocarea cailor respiratorii.

Rămâneți în limitele unei greutăți normale
Excesul de țesut adipos în jurul gâtului și tonusul muscular slab pot contribui la această problemă.
Sforăitul apare mai frecvent la persoanele supraponderale, așa că luarea de măsuri pentru a reduce kilogramele în exces ar putea ajuta la reducerea sforăitului.

Țineți un jurnal de somn
Un jurnal de somn este o modalitate excelență de a va ajută să identificați ce factori contribuie la intensificarea sforăitului.
Notați orele de somn, de câte ori va treziți în timpul nopții, ce mâncați și ce beți pe parcursul zilei, dar și cât timp petreceți în fața ecranului, precum și câtă activitatea faceți în timpul zilei.

Sursa

Categorii: Breaking Medika, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea