O zi din viața unui pacient dependent de dializă: „A fost o mare provocare emoțională să accept procedura”

Dializa reprezintă o procedură medicală prin care sângele este filtrat cu ajutorul unor aparate, apoi reintrodus în organism. Echipamentele înlocuiesc astfel rinichii și asigură în locul organelor funcția renală.

Dializa este recomandată în cazurile în care rinichii nu mai funcționează corespunzător și are rolul de a reda șansa la viață bolnavilor.

Iulia Armenean (26 de ani) a făcut prima ședință de dializă la vârsta de 19 ani, când rinichii ei s-au atrofiat.

Rinichii mei au fost mici încă de la naștere și în timp s-au atrofiat și așa am ajuns să fac dializă. Părinții mei știau asta de când m-am născut. Din păcate, în 1994 nu erau multe lucruri de făcut din punct de vedere medical. La 19 ani au cedat de tot și am ajuns să fac analiză”, a povestit tânăra la Medika TV.

În prezent, Iulia Armenean trebuie să facă 3 ședințe de dializă pe săptămână, durata unei ședințe fiind de 4 ore. Inițial i-a fost greu să accepte că viața sa va depinde de un aparat care-i poate curăța sângele de substanțe toxice.

Diagnosticul a fost greu de înțeles, la 19 ani nu mă gândeam că așa va decurge viața mea. A fost un real șoc. Eu, sinceră să fiu, am refuzat să fac dializă. Aș fi preferat să continui viața așa cum este, dar au venit medici care m-au convins să fac asta. A fost o pregătire mai mult emoțională decât fizică. De asta are nevoie un pacient dependent de dializă, de o pregătire emoțională. Am fost dusă în clinică să înțeleg ce înseamnă dializa, să discut cu alți pacienți”, a povestit Iulia.

Având în vedere frecvența cu care se desfășoară procedurile de dializă în cazul tinerei, mersul în vacanță este o problemă. Totuși există soluția contactării unei alte clinicii pentru realizarea procedurii medicale.

Eu fac luni, miercuri și vineri și da, vacanțele sunt o problemă. Trebuie să-ți găsești o clinică, turele în care poți face procedura și mai ales acum, cu această perioadă de COVID-19, e mult mai greu. Este posibil să faci procedura în altă clinică, doar că trebuie să stabilești dinainte cu reprezentanții spitalelor, cu două luni înainte”, mai spune Iulia.

Ultimele raportări oficiale arată că în România există aproximativ 14.000 de persoane care trăiesc datorită procedurii numită dializă.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea