O VESTE BUNĂ ÎN PANDEMIE: imunitatea colectivă ar putea să apară mai repede decât se credea până acum

Atunci când o proporție suficient de mare dintr-o populație devine imună la o infecție, aceasta nu se mai poate răspândi. Un nou studiu sugerează că pragul pentru obținerea imunității colective împotriva noului coronavirus este mult mai mic decât au presupus oamenii de știință.

Pe măsură ce guvernele din întreaga lume decid noi măsuri de relaxare, întrebarea dacă s-a ajuns la imunitatea colectivă va deveni din ce în ce mai importantă pentru a preveni alte valuri de infecție. Când destui oameni dintr-o populație dată devin imuni la o infecție – cunoscută sub numele de imunitate de grup (sau de turmă) – aceasta rupe lanțul de transmitere. Focarul se încheie, chiar și în absența unor măsuri preventive. Cu toate acestea, relaxarea măsurilor preventive înainte ca o populație să ajungă la imunitatea colectivă poate duce la un al doilea val de infecție. Modelul clasic pe care epidemiologii îl folosesc pentru a prezice imunitatea de grup estimează că pragul pentru COVID-19 este de aproximativ 60% din populație.

Dar modelul presupune că o populație câștigă imunitate datorită unui program de vaccinare, mai degrabă decât ca urmare a unei infecții.

Matematicienii de la Universitatea din Nottingham din Marea Britanie și de la Universitatea Stockholm din Suedia și-au dat seama că diferite grupuri de persoane din cadrul unei populații răspândesc infecții la diferite rate. Când au actualizat modelul clasic pentru a ține cont de ratele de transmitere în diferite grupe de vârstă și în rândul persoanelor cu niveluri diferite de activitate socială, pragul imunității colective a scăzut la 43%.

Cercetarea, publicată în Science, sugerează că activitatea socială este un factor determinant mai important pentru prag decât vârsta. „Luând această nouă abordare matematică pentru estimarea nivelului de imunitate de grup ce trebuie obținută,  am descoperit că ar putea fi redus la 43% și că această reducere se datorează în principal nivelului de activitate, mai degrabă decât structurii de vârstă”, spune prof. Frank Ball de la Universitatea din Nottingham, unul dintre autorii studiului. „Nivelul imunității este mai scăzut atunci când aceasta vine ca urmare a răspândirii bolii decât atunci când apare prin vaccinare”, continuă el.

Matematicienii subliniază că estimarea lor este o ilustrare a modului în care variabilitatea ratelor de transmitere în cadrul unei populații afectează imunitatea colectivă, mai degrabă decât o valoare exactă. Cu toate acestea, noul model sugerează că o populație poate atinge imunitatea de grup mai devreme – și după mai puține decese – decât au sugerat unele prognoze la începutul pandemiei.

Categorii: Externe, Studii/Cercetări
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea