SALVATORI ÎN ALB

O ROMÂNCĂ, SIMBOL NAȚIONAL ÎN LUPTA ANTI-COVID DIN ANGLIA. Britanicii spun despre moașa din România că e un adevărat erou

“Chiar și în perioadele provocatoare, moașa înseamnă viață și bucurie. Mamele care se pregătesc să nască își pot avea partenerul lângă ele, acum, în perioada asta, doar în timpul nașterii propriu-zise, așa că susținerea emoțională pe care o acordăm a devenit și mai importantă.” Sunt câteva dintre cuvintele rostite de o româncă, moașă de profesie, într-un interviu pentru BBC.

Ea a devenit imaginea luptei anti-COVID, alături de o mână de britanici, pentru care să-și facă meseria în ciuda tuturor riscurilor în plină pandemie a reprezentat o prioritate.

Claudia Anghel lucrează ca moașă la Spitalul Universitar Coventry și Warwickshire, iar jurnaliștii de la G4media au reușit să-i afle povestea de viață.

A plecat în Marea Britanie în urmă cu 7 ani, după 19 ani de muncă la Spitalul Municipal Călărași. A luat viața în piept în pragul vârstei de 40 de ani, cu un singur gând: să-i ofere fiului său tot ce e mai bun.

A reușit să devină extrem de apreciată, iubită și respectată pentru ceea ce face, iar acum a devenit un simbol în țara care a adoptat-o.

NHS (Sistemul de Asistență Medicală de Stat din Marea Britanie) i-a propus să fie parte din imaginea instituției într-o amplă campanie națională, prilejuită de aniversarea a 72 de ani de la înființarea serviciului.

NHS a avut o motivație bună când a ales-o: „A fost decisivă în luarea unor măsuri în secția de maternitate, unde s-a îngrijit de mame, de bebelușii acestora și de familii într-o perioadă atât de nesigură și de stresantă precum cea în care ne aflăm.”

Imaginea ei apare acum peste tot. Oamenii îi scriu, e eroul lor.

„Nu sunt nici un erou, doar mi-am făcut munca mea. Sunt un om obișnuit”, spune Claudia Anghel.

Un amplu reportaj despre Claudia Anghel și cum a ajuns o româncă simbol național în Marea Britanie puteți citi aici.