O problemă de etică: ar trebui infectați oameni sănătoși cu coronavirus pentru a testa noile vaccinuri?

Obținerea unui vaccin împotriva noului coronavirus este o chestiune care necesită timp, în principal din cauza duratei mari a testelor care se fac în etapa a treia de obținere a unui vaccin. Este vorba despre acea etapă în care mii sau zeci de mii de oameni sunt incluși voluntar în testarea produsului. Unii primesc vaccinul experimental, alții nu, și apoi se așteaptă să se vadă dacă cei care l-au primit devin imuni la coronavirus. Dar, aceste lucruri necesită foarte mult timp, iar oamenii de știință, în condițiile presiunii generate de pandemie, își pun problema dacă ar trebui să înlocuiască această testare cu una de alt tip. Varianta ar fi testarea umană pe un grup restrâns de voluntari, prin administrarea vaccinului după expunerea la coronavirus, pentru a vedea dacă devin imuni la virus. Dar, este etică o asemenea cercetare?

Revista Nature îl citează pe Nir Eyal, directorul Centrului pentru Bioetică din cadrul Universității Rutgers, News Brunswick, New Jersey, autorul unui studiu care explică în ce măsură se poate face o testare umană rapidă. Participanții ar putea avea chiar mai multă siguranță decât în cazul unei infectări accidentale, consideră Eyal. Studiul propus de acesta prevede expunerea unui grup de 100 de tineri sănătoși la coronavirus și apoi administrarea vaccinului. Dacă ei scapă de infecție, înseamnă că vaccinul este eficient. Astfel de studii s-au mai făcut, dar, în general, s-au urmărit boli care nu au mortalitate crescută. De pildă, s-au făcut pentru gripă, febră tifoidă, holeră și malarie. Important este să poți face testarea în condiții de siguranță crescute pentru pacienți.

În cazul de față, testarea pe voluntari tineri, cu vârste între 20 și 45 de ani, ar putea crește gradul de siguranță, știut fiind că sunt persoane dintr-o categorie mai puțin expusă complicațiilor la infecția cu noul coronavirus. În al doilea rând, s-ar putea selecta voluntari din rândul unor persoane care au fost deja expuse infecției cu noul coronavirus. Foarte multe persoane se încadrează în descriere, în această perioadă. Supravegherea medicală post-infestare și post –vaccinare ar fi foarte atentă, prin examinări zinice sau chiar de mai multe ori pe zi. Nu e nimic imoral din moment ce medicii de ATI sunt instruiți, în aceste zile, pornind de la premisa că vor fi infectați.

Apoi, până la momentul testării unui vaccin în asemenea condiții, cu siguranță se vor ști mai multe despre eficiența anumitor scheme de tratament și ele vor fi la dispoziția celor care fac testarea. Până la urmă, pentru acei voluntari ar putea fi mai sigur să se infecteze astfel și să existe pentru ei niște scheme terapetice dinainte pregătite, dar și să beneficieze de o atenție medicală sporită, decât să fie simpli pacienți în sistemul medical, așa cum arată acesta în prezent, concluzionează autorul studiului.

O problemă de etică?

Nir Eyal, bioetician

Cea mai mare problemă pe care o ridică o asemenea testare este cea de etică. Poți să faci un asemenea studiu fără să încalci normele de etică? Nir Eyal explică faptul că ”în mod cert există și oameni altruiști printre noi. Iar o asemenea cercetare presupune riscuri, dar și elimină multe alte riscuri, așa cum am arătat. Iar riscurile, deși nu e totul clar, nu sunt foarte mari…În plus, lăsăm, zilele acestea, oamenii să facă voluntariat pentru serviciile medicale de urgență. Acest lucru crește semnificativ riscul de a se infecta.” explică cercetătorul care adaugă că, tocmai pentru că este foarte importantă cauza, oamenii sunt lăsați să facă, în mod voluntar , și lucruri riscante, ca în exemplul dat. În final, Eyal arată că un vaccin ar fi singura ieșire din blocajul actual care înseamnă și mortalitate, dar și stagnare economică.

Bioeticianul arată că ar fi bine ca aceste studii să fie făcute cu voluntari care să nu fie plătiți,  tocmai penru a crește gradul de încredere în rezultate. De asemenea, consideră că nu se vor putea face testele de acest tip pe categorii vulnerabile, cărora să nu le fie cerut consimțământul, pentru că oricine ar face asemenea studiu va dori să își publice rezultatele, or publicațiile științifice vor fi foarte riguroase în a urmări existența consimțământului pacienților testați.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes