O nouă tehnică promite să crească numărul de transplanturi de inimă: inimi luate de la pacienți decedați și puse la conservat în mașinării speciale

Nevoia pacienților cardiaci de a primi o inimă nouă, prin donare de organe, depășește întotdeauna oferta. Realitatea este clară: avem nevoie de mai multe inimi! Și, într-adevăr, numărul inimilor viabile pentru donare ar fi mai mare, dacă ar putea funcționa o scurtă perioadă de timp chiar și după moartea donatorului.

„Pacienților care primesc un transplant de inimă li se prelungește viața, în medie, cu 13 până la 16 ani”, spune John Louca, cercetător care a efectuat un studiu pe această temă, pentru Universitatea Cambridge.

„Cea mai mare problemă este, însă, că se găsesc greu inimi de donat.”

În 2021, au fost efectuate 8.409 transplanturi de inimă în 54 de țări. Cu toate acestea, 21.935 de pacienți așteptau o inimă și puteau fi salvați. Dintre aceștia, 1.511 au murit și mulți alții s-au îmbolnăvit prea tare ca organismul lor să suporte un transplant.

Louca spune: „Transplanturile cardiace sunt ultima șansă pentru pacienții cu insuficiență cardiacă în stadiu terminal. Au succes, dar mulți pacienți vor muri înainte ca un organ să devină disponibil. De aceea trebuie să găsim urgent modalități de a crește gradul de adecvare a organelor donatoare.”

Problema este însă că, după ce tratamentul medical al unei persoane este oprit, inima încetează să bată și începe deteriorarea organului. După 30 de minute se crede că această leziune devine ireversibilă și inima este inutilizabilă.

Dar acum se pare că s-a găsit o soluție! Pentru a preveni acest lucru, inima donatorului poate fi transferată la o mașină portabilă cunoscută sub numele de Sistemul de îngrijire a organelor, unde îi este furnizat sânge oxigenat, păstrând inima viabilă pentru transplant.
Această tehnică a fost lansată de Royal Papworth Hospital NHS Foundation Trust din Cambridge.

Acest tip de transplant de inimă a început simultan în Australia, Belgia, Olanda, Spania și SUA unde au fost efectuate 295 de transplanturi în cursul anului 2021.

Echipa a descoperit că, în general, utilizarea unui sistem de îngrijire a organelor a sporit în mod semnificativ fondul de donatori, crescând numărul de transplanturi de inimă efectuate cu 23%.

Profesorul Filip Rega de la UZ Leuven, din Belgia, a declarat: „Această nouă abordare promițătoare ne va permite să oferim transplant de inimă, un tratament de ultimă instanță, multor mai mulți pacienți care au nevoie de o nouă inimă”.

Profesorul Ashish Shah de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee, a adăugat: „Studiul actual este un alt exemplu de colaborare internațională eficientă și deschide o nouă frontieră, nu doar în ceea ce privește transplantul, ci și în înțelegerea noastră de bază a modului în care toate inimile pot fi salvate”.

Sursa

 

Categorii: Breaking Medika, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea