Sănătatea în România

O nouă alertă de măști neconforme. Cele mai multe sunt de proveniență chinezească

Sistemul european de alertă pentru produsele neconforme a identificat noi probleme în ceea ce privește calitatea măștilor de protecție. Conform RAPEX, mai multe modele de măști nu oferă gradul de protecție așteptat împotriva noului coronavirus, fiind, astfel, ineficiente.

Estonia, de pildă anunță că măștile cu trei straturi negre sau roz, cu indicația ”categoria PPE 1/type IIR”, care se vând și online, au probleme.

”Produsul poartă un marcaj CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism relevant. În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149”, se arată în alertă, cu recomandarea eliminării acestui tip de măști din magazinele online și retragerea lor de pe piață.

Probleme similare sunt înregistrate și la alte măști, inclusiv din categoria KN95. ”Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor (virale), dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism (european) relevant. În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție”, a transmis Letonia despre măștile care arată ca în fotografia de mai jos, produs în China.

Și Luxemburg a raportat un lot de măști filtrante de particule, tot de proveniență chinezească, care ar prezenta riscuri pentru sănătate.

”Produsul poartă un marcaj CE, dar nu este certificat de organismul competent ca echipament de protecție. În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149”, se arată în alerta europeană. De altfel, importul acestui tip de mască a fost respins la frontieră.

Aceeași țară a refuzat importul unui alt tip de mască, fabricate în Hong Kong, de tip KN95 FFP2. “Produsul poartă un marcaj CE, dar nu este certificat de organismul competent ca echipament de protecție. În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149”, arată alerta.