Numărul fizicienilor medicali este insuficient la nivelul țării

spital-universitar-urgenta-carol-davilaNumărul fizicienilor medicali este insuficient la nivelul țării, deși rolul acestora este foarte important în secțiile de radioterapie, a declarat pentru AGERPRES Alina Tănase, fizician medical în cadrul Secției de radioterapie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”.

„Rolul fizicianului medical în ultimii ani în radioterapie a devenit din cea în ce mai desăvârșit, bine conturat. Acum nu se poate în radioterapia performantă să faci plan de tratament fără aportul fizicii medicale. Implicarea este destul de mare pe planul de tratament pentru fiecare pacient.

Consumă timp. În momentul în care ai resurse umane suficiente, evident că și calitatea și atenția crește considerabil pentru că poți face lucruri mai bune, acorzi mai mult timp, ești mult mai atent. Nu ne jucăm, lucrăm cu energii mari ale radiațiilor, nu este ca o radiografie simplă pe care o poți repeta”, a spus fizicianul.

Potrivit Alinei Tănase, există riscuri pentru personalul medical care lucrează în centrele de radioterapie în cazul unor incidente care pot să apară în ce privește aparatura.

„Există riscuri, de aceea se numește personal expus profesional. Există riscuri pentru că lucrăm cu aceste echipamente care produc radiații fie ele naturale, fie artificiale, cum este cazul acceleratorului.

Acum câțiva ani când aici se lucra cu cobaltoterapie care avea o energie de 1 mega electron volt, acum acceleratorul a crescut la 6 mega electroni volt, deci practic a trebuit să refacem calculele de radioprotecție astfel încât personalul expus profesional să nu fie supus la radiații de scăpare.

Există riscul ca în cazul unui accident să fim supuși unor expuneri nedorite, însă tot personalul lucrează în siguranță datorită faptului că am reușit să ranforsăm absolut toți pereții buncărului ca să aducem nivelul de radiației dincolo de peretele camerei de tratament la nivelul fondului de radiații.

Există riscul să se întâmple ceva și să se declanșeze o expunere peste nivelul admis, dar nu putem spune că în fiecare zi încasăm radiații. Din punctul meu de vedere ca responsabil cu securitatea radiologică posibilitatea ca un medic sau un fizician sau o asistentă să se îmbolnăvească din cauza a ceea ce implică jobul lui aici, riscurile sunt foarte mici. Aceste risc de îmbolnăvire ar putea apărea numai în cazul unui incident nuclear”, a explicat fizicianul medical.

Alina Tănase a precizat însă că personalul care este expus radiațiilor folosește zilnic un dozimetru individual pe lângă sisteme de supraveghere care sunt prezente în fiecare incintă de tratament.

„Avem sisteme de supraveghere în fiecare incintă de tratament care este dotată cu o cameră, o sondă de ionizare în interior care este conectată la un monitor montat afară și suntem în permanență avertizați vizual prin lămpi de avertizare și sonor dacă nivelul de radiații în zona respectivă crește peste limita pe care noi am setat-o.

Fiecare persoană expusă profesional este dotată cu un dozimetru digital individual care are rolul de a te avertiza dacă acolo, în zona unde lucrezi, a crescut nivelul de radiații. Avertizarea este sonoră. Este primul prag de avertizare. dacă nu am plecat de acolo și se acumulează deja trece la al doilea nivel de alarmare și scoate un sunet diferit. Riscul de îmbolnăvire este mic dacă se respectă procedura de lucru și toate indiciile vizuale”, a susținut Alina Tănase.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea