De teama pandemiei, numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic. Oamenii se tem că vor contacta virusul, deși acesta nu se transmite prin sânge, spun specialiștii. Centrele de transfuzii din țară fac apel disperat să se doneze în continuare, deoarece stocurile din spitale mai ajung doar pentru o săptămână sau două.
Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea face un apel către cetăţeni să vină să doneze după ce, în ultima perioadă, numărul donatorilor a scăzut la jumătate, dar nevoia de sânge în spitale este permanentă.
„Numărul donatorilor a scăzut la jumătate. Vrem să le reamintim că şi în perioada aceasta aşteptăm în continuare oameni la donare. Chiar dacă suntem în criză, nevoie de sânge este permanent pe patul de spital. Sunt oameni care sunt dependenţi de transfuziile de sânge. Aşadar, aşteptăm toţi oamenii sănătoşi, care nu au venit în contact cu persoanele ce au venit de afară în ultimul timp sau care nu au călătorit în această perioadă”, a declarat purtătorul de cuvânt al CTS Vrancea, Georgiana Crăciun.
Doctorii și asistenții de la Centrul de Transfuzie Sanguină Timișoara fac și ei apel la donatori, prin mesaje postate pe facebook.
Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus nu se transmite prin sânge, de aceea dacă se respectă recomandările nu există risc de infectare. ”Numărul donatorilor a scăzut cu peste 50% în ultima săptămână. Oamenii se tem, dar nu știu că virusul acesta nu se transmite prin sânge. Riscul e mai mare pentru personal și pentru medici, care trebuie să se asigure că donatorul nu a intrat în contact cu persoane infectate și să se protejeze corespunzător. E mare nevoie de sânge pentru că stocurile pe care le avem în prezent sunt suficiente pentru încă o săptămână”, a explicat la DIGI24 medicului Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) București.
În acest contrxt, Ministerul Sănătății a anunțat o serie de măsuri pentru a proteja atât donatorii, cât și personalul medical.
La nivelul centrelor de transfuzie s-au luat măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor, a personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine. Există consens la nivel internațional asupra siguranței transfuziilor sanguine în circumstanțele actuale ale pandemiei cu noul coronavirus.
- În toate centrele de donare din țară există un punct de triere unde se măsoară temperatura, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate și posibilele simptome ale infecției.
- Donatorii primesc măști, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare și se asigură distanțarea optimă a donatorilor.
- Nevoia de sânge nu se oprește odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. Este foarte important ca activitatea de donare de sânge să continue! Dacă nu ați călătorit în afara țării în ultimele 28 de zile, nu ați intrat în contact cu persoane infectate și nu prezentați simptome specifice infecției cu coronavirus, vă rugăm să donați sânge.
- Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.