NU TE AȘTEPTAI LA ASTA! Un alt motiv pentru care e important să te speli pe mâini, descoperit de cercetătorii canadieni

Spălatul pe mâini ține departe nu doar bacteriile și virusurile, ci și o serie de substanțe toxice, ignifuge, care pot fi prezente pe mâini, dar și pe telefoanele mobile, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Toronto și publicat în „Science & Technology Letters”.

Cercetătorii au descoperit că substanțele ignifuge halogenate, cu care sunt tratate carcasele TV din plastic, pot ajunge de pe televizor în aer, de unde apoi sunt purtate cu ușurință pe mâini, pe telefoanele mobile și pe alte dispozitive electronice. Odată ajunse pe telefonul mobil, acesta devine o sursă continuă de expunere la aceste substanțe chimice de fiecare dată când atingeți telefonul mobil.

„Este binecunoscut faptul că virusurile sunt transferate între suprafețe și mâini”, a declarat Miriam Diamond, profesor la Departamentul de Științele Pământului de la Universitatea din Toronto, co-autor al studiului. “Studiul nostru arată că substanțele chimice toxice precum substanțele ignifuge fac la fel. Acesta este un alt motiv pentru care ar trebui să ne spălăm pe mâini des și bine.”

Aceste substanțe prezintă un risc pentru sănătate, mai ales pentru copii. Studiile anterioare au descoperit că expunerea la aceste substanțe chimice poate determina un IQ mai scăzut la copii și probleme de comportament.

Autorii au fost surprinși să găsească niveluri mai ridicate din aproape toate substanțele ignifuge halogenate pe suprafețele telefoanelor mobile și ale altor dispozitive electronice, cum ar fi tabletele, în comparație cu dispozitivele pe care nu le atingem frecvent cu mâna, cum ar fi computerele. Cercetătorii sugerează că aceste substanțe chimice au ajuns pe telefoane prin transfer de la mâini.

De ce sunt televizoarele o sursă de substanțe ignifuge? Răspunsul se află în povestea ciudată a vechilor televizoare cu raze catodice fabricate în anii ’70, care, prin încălzirea tubului, au produs sute de incendii în perioada respectivă. Autoritățile au recomandat standarde de inflamabilitate care au dus la adăugarea unor cantități mari de substanțe cu rol ignifug la carcasele exterioare ale televizoarelor.

Cu toate acestea, aceleași niveluri de substanțe au continuat să fie utilizate chiar și după ce tehnologiile au evoluat până la televizoarele actuale, care au un risc minim de incendiu. Astfel, televizoarele fabricate recent conțin niveluri ridicate de substanțe inutile și dăunătoare.

Dacă în televizoare se folosește un ignifug,  atunci îl găsim în toată casa, inclusiv pe mâinile noastre”.

Pandemia COVID-19 ne-a învățat să ne spălăm mâinile în mod regulat și bine, pentru a nu ne îmbolnăvi. Rezultatele acestui studiu sugerează că spălarea frecventă a mâinilor poate reduce, de asemenea, expunerea noastră la substanțe ignifuge.

“Cu toate acestea, pentru a reduce daunele pentru sănătate cauzate de substanțele ignifuge,  industria electronică ar trebui să oprească utilizarea lor inutilă”, a spus Arlene Blum, director executiv al Green Science Policy Institute. „Securitatea la foc poate fi obținută prin designul și materialele inovatoare ale produselor în loc de utilizarea substanțelor chimice toxice care pot rămâne în casele noastre – și pe noi – în anii următori.”

Categorii: Externe, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea