Nu regret că am demisionat din funcția de europarlamentar pentru a conduce CNAS

cristian-busoiPreședintele demisionar al CNAS Cristian Bușoi a declarat miercuri, la prezentarea bilanțului, că nu regretă că a părăsit Parlamentul European pentru a conduce această instituție.

El a spus că în cele opt luni de mandat obiectivele sale prioritare au fost creșterea transparentizării și a modului de a comunica public a casei cu asigurații, opinia publică, dar și cu mediul politic, guvernamental și mass-media, eficientizarea banului public din sistemul de asigurări de sănătate, eliminarea metodelor de fraudare din acest domeniu și accelerarea informatizării, principalul instrument de eliminare a fraudei.

Bușoi a menționat că nu are regrete, poate doar faptul că nu poate duce la bun sfârșit proiectul cardului național electronic de sănătate, pe care îl consideră unul dintre cele mai importante proiecte.

„Am accelerat la maximum procesul privind cardul electronic de sănătate. Primul card de sănătate a fost tipărit în data de 16 iulie 2013. În prezent sunt tipărite și personalizate peste 6 milioane de carduri. Am realizat modificarea soluției informatice pentru achiziționarea unor cititoare ieftine și a fost demarată procedura de distribuire a cardului de sănătate prin servicii poștale. În acest sens, am obținut modificări legislative. Sper ca acest lucru să fie dus la bun sfârșit în acest an. Estimăm că, cel târziu, la începutul anului 2015, decontarea serviciilor medicale s-ar putea realiza numai pe baza cardului de sănătate. S-a luat decizia realizării unui proiect-pilot pentru cardul național în centrele de dializă din țară”, a afirmat Bușoi.

Un alt proiect important la care s-a referit fostul președinte al CNAS este dosarul electronic al pacientului, un instrument de verificare în timp real a stării de sănătate a pacientului, care poate fi urmărit și online și care va ușura activitatea de diagnosticare desfășurată de medici.

„Începând cu 21 martie 2014, Dosarul Electronic de Sănătate va fi testat timp de o lună, iar după aceea va intra în producție”, a spus demnitarul.

În ceea ce privește bugetul CNAS, Bușoi a menționat aducerea la zi a plăților pentru medicamente și materiale sanitare cu ajutorul Guvernului și Ministerului de Finanțe.

„Începând cu luna iulie 2013, pentru respectarea prevederilor Directivei pentru combaterea plăților întârziate, transpusă în Legea nr. 72/2013, CNAS a modificat calendarul de plăți. Astăzi aceste plăți se fac la 60+30 de zile, conform legislației. Am insistat și pentru disciplinarea plăților în sănătate. Luna februarie este prima lună în care nu au fost înregistrate restanțe. Pentru prima dată nu s-au mai angajat credite din bugetul anului următor și au fost desființate listele de așteptare pentru bolnavii de hepatită și cele de așteptare pentru acordarea de dispozitivele medicale în aproape toate județele”, a afirmat fostul reprezentant al CNAS.

Referindu-se la programele de sănătate, Bușoi a remarcat pașii importanți făcuți în programul de oncologie și faptul că de la 1 septembrie s-au desființat listele de așteptare pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice.

„În luna septembrie 2013 nu au mai existat dosare în așteptare pentru tratamentul afecțiunilor oncologice cu aprobarea CNAS. Toate dosarele care au corespuns criteriilor de includere în tratament au fost aprobate. Astăzi, 7.500 de pacienți cu afecțiuni oncologice primesc tratament cu aprobarea CNAS”, a arătat Bușoi.

Potrivit acestuia, un alt proiect important îl reprezintă și modificarea legislației, la inițiativa CNAS, pentru decontarea endoprotezelor mamare după extriparea sânului în urma unei afecțiuni oncologice.

„Estimăm că începând cu data de 1 aprilie 2014, odată cu introducerea noilor pachete de servicii medicale, se va pune în aplicare OUG nr. 2 din 29 ianuarie 2014 care prevede acest lucru. Acum se lucrează la criteriile de includere, tarife. Nu este niciun motiv ca acest proiect să nu înceapă cât mai repede. Voi insista pentru aplicarea lui”, a declarat fostul șef al CNAS.

Cristian Bușoi a menționat înființarea Direcției Generale de Monitorizare, Control și Antifraudă, o structură specializată din cadrul CNAS care efectuează activități de control în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, având rolul de a coordona, monitoriza, investiga și combate fraudele în cadrul acestui sistem.

„Prima acțiune a DGMCA a fost realizată la finalul anului 2014. În urma neregulilor depistate la aceste controale, s-a dispus reținerea unui procent de 1% din valoarea de contract aferentă lunilor în care au fost identificate nereguli, aproximativ 1.500.000, pentru 8 din cele 10 spitale controlate”, a arătat fostul șef CNAS.

Plățile externe au fost în 2013 în valoare de 33,3 milioane de euro (din suma totală de 168 milioane euro): „Suma plătită în anul 2013 reprezintă cea mai mare plată efectuată de România de la data aderării și până în prezent, cu 30% mai mare decât totalul plăților efectuate în perioada 2007-2012. Bugetul alocat pentru acest an permite plata în totalitate a datoriilor către furnizorii externi, 585 milioane lei”, a spus el.

Cristian Bușoi a arătat că a efectuat vizite în Austria și Germania și a asigurat autoritățile din sistemul de sănătate din afară că România își va achita datoriile, adăugând că nu mai sunt semnale că în aceste țări românilor li se refuză accesul la servicii medicale.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri
Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea