Noi cercetări arată că nu doar oamenii sunt expuși pericolului infecției cu noul coronavirus. De altfel, în toată lumea au fost raportate mai multe cazuri de infectare înregistrate în cazul pisicilor, câinilor și chiar tigrilor de la Grădina Zoologică din New York, oamenii de știință avertizează că și viețuitoarele marine se pot îmbolnăvi. Mai multe specii de balene, delfini sau foci prezintă un risc ridicat de a se infecta.
Studiul a fost realizat de cercetătorii Facultății de Medicină din cadrul Universității Dalhousie din Halifax, Canada.
Aceștia au plecat de la premisa că viețuitoarele marine se pot infecta din cauza apelor reziduale prost gestionate, care sunt revărsate în mări și oceane.
Cercetătorii susțin că o mare parte din virus este eliminat de oameni prin intermediul materiilor fecale care ajung în apele uzate. Managementul deficitar al acestor ape care face ca virusul să nu fie distrus în totalitate, iar în contact cu apa din mări și oceane poate fi transmis mamiferelor marine.
„Proasta gestionare a apelor uzate poate determina ca astfel virusul să fie transmis mai departe și să afecteze nu doar oamenii, ci și alte specii”, este de părere dr. Graham Dellaire, din cadrul departamentului de Biochimie Moleculară al Facultății de Medicină din cadrul Universității Dalhousie, citat de Thailand Medical News.
Studiul arată că 18 din cele 21 de specii de cetacee prezintă un risc de expunere la virus mai mare decât al oamenilor. Este vorba despre anumite specii de balenă și delfin, vulnerabile la transmiterea între specii a virusului.
Cercetarea scoate în evidență și faptul că în celulele balenelor, de exemplu, există receptori ACE2 care au funcții similare celor din celulele umane, crescând astfel riscul ca aceste animale marine să fie vulnerabile în fața infecției cu noul coronavirus.
Într-o situație similară se află și 8 din 9 specii de foci. Cele mai expuse riscului infecției sunt leii de mare californieni.