Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

Noi vaccinuri au ajuns în țară. Vestea bună de la CNCAV: nu există programări anulate pentru rapelul cu AstraZeneca

sursa foto: Facebook RO Vaccinare

Noi transporturi importante de vaccin anti-COVID au ajuns astăzi în țară. Cel mai mare a venit de la Pfizer – un număr de 511.290 de doze intrând în țară. Tot astăzi au ajuns și 57.600 de doze de vaccin AstraZeneca.

Primii români care s-au imunizat cu serul produs de compania  britanică au ajuns, de astăzi, la rapel. Vestea bună este că, în ciuda controverselor legate de acest vaccin în ultima vreme, nu s-au înregistrat anulări pe platforma de vaccinare.

Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, care și-a exprimat speranța că nici în continuare oamenii vaccinați nu își vor anula programările.

Erau în jur de 9.000 de persoane programate. Eu sper ca oamenii să nu îşi anuleze programarea pentru că ar fi păcat să pierdem nişte beneficii”, a spus Valeriu Gheorghiţă la Digi 24.

De altfel, specialiștii spun că șansele să apară vreun efect advers nedorit la rapel sunt extrem de mici, pentru că dacă ar fi fost să apară, acesta s-ar fi văzut la prima doză.

Printre primii români care au făcut rapelul cu vaccinul AstraZeneca s-a numărat și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

„Azi m-am vaccinat cu a doua doză de vaccin AstraZeneca. Totul a evoluat normal. Mulțumiri speciale tuturor echipelor medicale care asigură procesul de vaccinare. Este un maraton și la sfârșitul acestuia vom fi cu TOȚII câștigători. Susțin procesul de vaccinare și consider că pe această cale vom învinge pandemia, iar viața noastră va reveni la normalitatea pe care am avut-o înainte de pandemie (sau cât mai aproape de acea normalitate)”, a scris Emil Boc pe Facebook, postarea sa fiind preluată și de RO Vaccinare.

Specialiștii spun că reacțiile adverse legate de coagularea sângelui nu ar trebui să ne sperie, având în vedere că acestea sunt extrem de rare. Reacții adverse pot apărea în cazul tuturor medicamentelor.

Vaccinul AstraZeneca e bun și ne putem vaccina. Pentru că există efecte adverse foarte rare și la vaccin și la aspirină și la paracetamol și la alte medicamente pe care le luăm fără să ne uităm în prospect. La multe din tratamentele pe care noi le folosim în cazul bolnavilor cronici există efecte adverse rare”, a explicat recent, la Medika TV, dr. Sandra Alexiu , președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.