Noi simptome sunt asociate cu infecția cu SARS-CoV-2. Deși inițial se credea că noul coronavirus atacă în special plămânii, acum medicii au descoperit că el afectează și creierul. Medicii din mai multe țări au raportat că pacienții care au dezvoltat forme severe de COVID-19 au prezentat stări de confuzie, chiar delir sau au avut semne de alte tulburări mintale, relatează ABC News.
Deși cauza rămâne deocamdată neclară, doctorii din linia întâi au tras un semnal de alarmă, după ce au observat că mulți dintre acești pacienți prezintă în mod straniu manifestări similare.
De exemplu, un pacient trecut de 50 de ani a fost internat în spital după ce a fost găsit confuz, agitat și incoerent, toate fiind semne ale unor schimbări neurologice drastice. La început, medicii au crezut că are meningită. Nu l-au suspectat de COVID-19, pentru că bărbatul nu avea simptome respiratorii specifice. Spre surpriza lor, însă, bărbatul a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus, o procedură standard a respectivului spital, aplicată tuturor pacienților. Abia după ce bărbatul a pierdut orice legătură cu realitatea, fiind incapabil să mai spună cine este sau unde se află, a început să aibă și simptomele respiratorii comune asociate cu COVID-19. Asta s-a întâmplat la două zile după spitalizare. În cele din urmă, pacientul a fost transferat la Terapie Intensivă pentru a fi pus pe ventilație artificială, în timp ce el era încă incapabil să înțeleagă ce i se întâmplă.
Un medic de la Facultatea de Medicină de la George Washington University spune că un astfel de caz trimite un semnal îngrijorător: deocamdată, nimeni nu înțelege pe deplin în ce fel virusul afectează și creierul.
Doctorii știau deja că mai ales pacienții în vârstă puteau prezența episoade de delir în timpul spitalizării. Totuși, de când cu pandemia de coronavirus, doctorii au observat că și unii pacienți mai tineri dau semne de conștiență alterată, iar acesta pare să fie unicul lor simptom. Alții dezvoltă episoade de delir mai târziu, în timpul spitalizării, iar starea lor de confuzie pare să fie mai severă și să dureze mai mult decât ar fi de așteptat.
Deși datele sunt încă puține, un studiu din Wuhan a arătat că mai mult de o treime dintre pacienții cu COVID-19 au prezentat simptome neurologice, iar incidența acestor cazuri a fost și mai crescută în cazul infecțiilor severe. Un alt studiu, făcut în Franța pe un număr mai mic de cazuri și publicat luna trecută, arăta că două treimi dintre pacienții cu COVID-19 au fost agitați sau cu episoade de delir.
Starea de confuzie pe care o manifestă unii pacienți cu coronavirus îi pune în încurcătură acum pe doctori, care nu înțeleg dacă este un rezultat direct al afectării creierului sau este vorba de un efect secundar al unui răspuns inflamator agresiv, scrie Digi24.