Noi reguli privind vaccinare antigripală în România. Subiectul, dezbătut de medici de familie în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”

De la 1 octombrie, modalitatea de vaccinare împotriva gripei s-a schimbat complet în România. Ministerul Sănătății a decis ca vaccinul să fie disponibil doar în farmacii și să fie administrat în baza unei rețete eliberate de medicul de familie. Pe lângă acest aspect, unii pacienți beneficiază de compensare. 

La „Sistemul Medikal”, Eugenia Foarfecă a aflat de la invitata sa din platou, dr. Daciana Toma, medic de familie și vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, noutățile privind modalitatea de achiziție și administrare a vaccinului antigripal.

„De la 1 octombrie medicul de familie emite o rețetă în baza căreia pacientul intră în posesia vaccinului. Practic, am 3 variante: am pacienți în grupe de risc, primesc compensare 100%, se duc cu rețeta, iau vaccinul din farmacie și nu plătesc nimic. Am pacienții cu vârsta între 45 și 64 de ani, care nu au boli cronice,  iar această grupă de vârstă beneficiază de compensare 50% și există pacienții cu vârsta cuprinsă între 19 și 44 de ani, care nu au boli cronice și care cumpără la liber vaccinul. Dar tot au nevoie de o rețetă simplă eliberată de medicul de familie” a explicat dr. Daciana Toma. 

Inițiativa vine în sprijinul pacienților cronici, care nu mai sunt nevoiți să aștepte în cabinetele medicilor de familie pentru administrarea serului. „Cred că este foarte bine să promovăm acest nou circuit. Pacienții trebuie să știe aceste noi aspecte privind modalitatea de vaccinare” a declarat, în direct la Medika TV, Rareș Ganea, președintele COPAC. 

Categorii: Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea