Noi prevederi anti-fumat. De ce se opune Ministerul Sănătății

Un act normativ care ar urma să modifice legislația antifumat din România se află pe circuitul de legiferare, în Parlamentul României, și naște discuții între inițiatori și Ministerul Sănătății.

Inițiativa, înregistrată la Camera Deputaților în vara anului trecut, este semnată de 31 de deputați și senatori de la USR, PSD, PNL și minorități. Propunerea, trecută de Senat și aflată în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, propune introducerea țigărilor electronice, a  narghilelei fără tutun și a dispozitivelor care încălzesc tutunul, pe lista produselor similare celor din tutun, astfel încât să fie supuse reglementărilor antifumat. În al doilea rând, proiectul vizează interzicerea publicității în magazinele în care se vând produsele din tutun, dar și a acțiunilor de promovare, inclusiv a celor cu oferirea de mostre. Propunerea legisltivă mai prevede aplicarea taxei de viciu pe toate formele de produse din tutun, după redefinirea acestora, dar și înființarea unor locuri speciale, în afara spitalelor de boli psihice, unde pacienții să poată fuma, nu așa cum se întâmplă în prezent.

Noile prevederi propuse urmăresc și o mai bună protejare a copiilor în fața pericolelor consumului de tutun. În documentele de susținere a inițiativei legislative se arată că “În ciuda evoluției pozitive începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene, situând țara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenților de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal. Numărul adolescenților de 15-16 ani care au fumat în ultima lună plasează România pe locul 5 între țările europene, procentul fumătorilor foarte tineri fiind de 5 ori mai mare față de cel din SUA (6%). ”

Aflată în faza de avizare la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, inițiativa legislativă a primit aviz negativ din partea Guvernului. Într-un document transmis de Ministerul Sănătății, sub semnătura secretarului de stat Nelu Tătaru, se recomandă Parlamentului să respingă proiectul pe motiv că modificarea legislației ar trebui făcută în acord cu directivele europene.

Într-o intervenție telefonică la Medika TV, secretarul de stat Nelu Tătaru a explicat: ”Eu și ministerul pe care îl reprezint ducem o luptă acerbă împotriva fumatului și repercusiunilor fumatului. Suntem pe proiecte și programe europene prin care încercăm să prevenim și să tratăm patologiile care sunt dobândite de pe urma fumatului. Eu ca medic și om care nu a fumat nicidată, țin să spun că, la nivel de concept și idee, sunt total de acord. Dar noi trăim într-o societate europeană și avem acel Tratat de funcționare al UE care arată că orice reglementare trebuie să o punem în acord cu directivele europene.”

Interesant este că, prin avizul favorabil transmis de Consiliul Legislativ, este analizată concordanța dintre propunerile de modificare și legislația europeană, cu concluzia că ”măsurile propuse de inițiatori nu încalcă dispozițiile europene transpuse și armonizate prin actele normative din legislația națională.”

Săptămâna viitoare, la inițiativa Ministerului Sănătății, vor avea loc consultări cu inițiatorii și ONG-urile care susțin modificările legislative. ”Am chemat săptămâna viitoare la discuții toate ONG- urile interesate de un control asupra fumatului și reiterez invitația pe care am adresat o deja domnului deputat Ungureanu, pentru discuții pe această temă. Repet, suntem perfect de acord și îmbrățișăm părerea inițiatorilor, dar trebuie să o așezăm într-un context european…Vom formula o propunere pentru că tratatul de funcționare UE spune că trebuie trimisă propunerea de modificare la grupurile tehnice și comisiile de specialitate ale CE, pentru a aduce o modificare majoră directivei. …Va fi greu să generăm această schimbare, dar pentru o cauză nobilă trebuie încercat. Tocmai de aceea, am propus să ne aezăm la aceeași masă , să găsim o fomulă pe care să o propunem CE și să fie și acceptată.” a declarat secretarul de stat Nelu Tătaru, în aceeași intervenție telefonică la Medika TV.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes