Începerea noului an școlar în condițiile impuse de pandemia de COVID-19 creează reacții în lanț. În timp ce profesorii își doresc predarea cursurilor după metoda clasică, reprezentanții ONG-urilor care susțin interesele elevilor și părinților consideră că cea mai sigură metodă pentru a preveni infectarea este școala online.
Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru Mame” a explicat în direct, în cadrul emisiunii „Medika Special”, de ce este necesar ca elevii și profesorii să folosească această alternativă.
„Fără doar și poate că școala online nu este ideală pentru a învăța copiii, dar este singura metodă care poate să asigure siguranță pentru sănătatea copiilor. Avem elevii care ei înșiși suferă de boli cronice, iar o posibilă infectare i-ar putea vulnerabiliza și mai mult. Sunt mulți copii sănătoși care au acasă persoane din categoria de risc. O bunică cu cancer, un tată diabetic. Nu putem să sacrificăm acești oameni”, a fost poziția Anei Măiță.
Din perspectiva oamenilor de la catedră, alternativa școlii online este categoric respinsă. Aceștia susțin că performanțele școlare ale elevilor sunt scăzute, prin comparație cu metodele clasice de predare. Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, prezentă de asemenea în cadrul emisiunii „Medika Special”, a subliniat importanța frecventării cursului după metoda clasică: „școala trebuie să înceapă, nu ne putem lipsi de rezultate, iar rezultatele semestrului 2 din anul școlar care s-a încheiat sunt dezastru. Pledoaria mea este pentru școala față în față. La mine la universitate am avut mijloace tehnologice de top, unde am avut internet, unde deja aveam din anii interiori cursurile pregătite pentru online și totuși, în condițiile în care mi-am transformat orele în video, am ținut orele și totuși ce am reușit să fac a fost să minimalizez pierderile. Școala online poate să fie cel mult complementară”.
Realitatea din școli
Dincolo de dezbaterile pro și contra școlii online, realitatea din unitățile de învățământ este dureroasă. Instituțiile nu pot oferi spații adecvate pentru păstrarea distanței sociale și nici nu dispun de fonduri suficiente pentru achiziția de materiale sanitare de protecție sau de igienă.
Într-o astfel de situație se află și Școala Gimnazială „Lunca Priporului” din Nehoiu, județul Buzău. Într-o intervenție în direct, la „Medika Special”, Genilia Aanei, directorul instituției a explicat că: „nu pot învăța 26 de copii într-o clasă. Am înaintat adrese de solicitare, a rezolvării acestor probleme prin suplimentarea normelor didactice la clasele respective și așteptăm răspunsul de la Inspectoratul Școlar. Nu avem posibilitatea instalării panourilor de plexiglas pentru că sunt foarte scumpe, eu m-am înarmat cu adrese către autoritatea locală privind asigurarea personalului medico-sanitar, privind achiziția de bănci suplimentare, privind multe altele, adică și materiale pentru igienă, dar nu știu în ce măsură domnul primar va găsi resursele”.