MedLife anunță identificarea a încă 88 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a SARS-CoV 2, dintr-un total de 94 de probe secvențiate.
Potrivit unui comunicat de presă al MedLife, probele au fost selectate aleatoriu în perioada 8 – 11 martie. La fel ca majoritatea probelor confirmate până acum, și de această dată cele mai multe cazuri provin din București, unde s-au identificat 37 de pacienți infectați cu tulpina britanică. Celelalte cazuri au fost înregistrate în Timișoara – 17 cazuri, Cluj – 7, Brașov – 6, Sibiu – 4, Prahova – 3, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ilfov – câte 2 cazuri și Arad, Constanța, Galați, Iași, Sălaj și Teleorman – câte un caz.
De la începutul anului, în România s-au înregistrat 469 de cazuri de infectare cu tulpina britanică, 3 cu cea sud-africană și 2 cu cea braziliană.
„Din păcate, previziunile noastre s-au adeverit, practic tulpina britanică (B1.1.7) a substituit tulpinile care circulau pe teritoriul României. Dacă în urmă cu două luni, doar 12% din probele analizate conțineau tulpina britanică, în prezent am ajuns la o prevalență de 94% pe lotul analizat. Această evoluție nefavorabilă confirmă indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini și explică creșterea constantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă. Capacitatea de transmitere și infecțiozitate ridicată a tulpinii britanice ar putea să inhibe creșterea în frecvență a tulpinilor braziliană și sud-africană. Acesta ar fi o veste bună întrucât vaccinurile disponibile par să fie mai puțin eficiente față de aceste aceste tulpini. În continuare este extrem de important să se urmărească evoluția tulpinilor care circulă pe teritoriul României pentru a identifica mutații noi care ar putea afecta contagiozitatea virusurilor și eficiența vaccinurilor. MedLife va continua programul de secvențiere, urmând să revină constant cu informații actualizate”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, citat în comunicatul de presă.