Ouăle reprezintă ingredientul de bază al oricărui mic dejun. Pe lângă faptul că sunt sățioase, ouăle aduc și multe beneficii pentru sănătate. Specialiștii atrag însă atenția că un consum ridicat de ouă ne-ar putea afecta.
Ouăle sunt benefice organismului datorită faptului că în compoziția lor intră mineral și vitamine importante precum vitamina D, vitamina B12, seleniu și fosfor. Deci reprezintă o porție bună de sănătate la începutul unei zile.
Beneficiile consumului de ouă
Vitamina D din ouă este importantă pentru că menține sănătatea sistemului osos și a sistemului imunitar. Mai mult vitamina B12 ajută la producerea de noi celule roșii și are rol în menținerea sănătății sistemului nervos.
Totodată, ouăle, datorită concentrației de fosfor și seleniu, pot fi consumate, pentru a ajuta sistemul imunitar să funcționeze perfect, mai ales în timpul sezonului rece, când circulația virusurilor de răceală și gripă se intensifică.
Mai mult decât atât, datorită conținutului ridicat de proteine și a efectului de sațietate, ouăle pot ajuta la controlul greutății, prevenind astfel supraalimentarea.
Trebuie însă să fim foarte atenți cum gătim ouăle pentru a nu distruge toate aceste substanțe nutritive pe care le conțin. Cele mai sănătoase metode de a găti ouăle sunt fierberea sau prepararea lor sub formă de omlete, pentru că nu implică utilizarea de grăsimi adăugate.
Când sunt ouăle contraindicate?
Cea mai importantă contraindicație a specialiștilor este legată de alergia la ouă. Simptomele alergiei la ouă pot varia de la erupții cutanate și până la probleme respiratorii. Totodată, unele persoane pot suferi de intoleranță la ouă. Principalele simptome ale intoleranței la ouă sunt diareea, balonarea sau durerile abdominale.
Dacă vă confruntați cu astfel de simptom după ce ați consumat ouă, cel mai bine este să mergeți la medic și să cereți un consult de specialitate. În urma analizelor medicale veți descoperi dacă, într-adevăr, suferiți de intoleranță la ouă sau nu.