Sănătatea în România Știri

NELU TĂTARU, DESPRE POSIBILITATEA UNOR NOI RESTRICȚII: “Analizăm Valea Prahovei și litoralul, acolo se respectă cel mai puțin regulile”

Nici nu s-au relaxat bine românii, care au plecat în vacanță, că noi restricții ar putea fi impuse pe fondul creșterii semnificative a numărului de cazuri de COVID-19 din ultima perioadă. Autoritățile iau în calcul varianta restricționării circulației în unele localități, dacă vor apărea focare de coronavirus.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că atenția autorităților e îndreptată spre principalele zone turistice din țară.

 „Analizăm Valea Prahovei și litoralul, acolo se respectă cel mai puțin regulile”, a spus ministrul. Totuși, oficialul a subliniat că nu este cazul să fie impusă carantina în destinațiile de vacanță. A anunțat însă măsuri în cazul agenților economici care nu vor respecta măsurile impuse.

“Nu discutăm de carantina locurilor de vacanţă, discutăm de agenţii economici care ar trebui să respecte regulile şi precauţiile care au fost stabilite în măsura în care acele norme nu sunt respectate, atunci se vor lua măsuri la acei agenţi economici. Nu este intenţia noastră să ne transformăm în stat poliţienesc, dar acele reguli, odată cu relaxarea, cu redeschiderea activităţilor economice au fost însuşite, şi-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Mă repet, cei care au participat alături de noi la redeschiderea şi au fost de acord cu regulile, să le respecte. La o relaxare pe care ne-am asumat-o toţi, şi Ministerul Sănătăţii, şi Guvern, şi activitatea economică în discuţie, ar fi trebuit să nu ajungem aici”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a mai spus că ultimele cifre indică o rată de infectare îngrijorătoare, de 4%, și o transmitere comunitară accentuată.

”Dacă la început a fost o creştere timidă, în ultimele zile am avut şi creşteri peste 300-400. Suntem într-un moment de transmitere comunitară accentuată. Astăzi 291 de cazuri la 7.300 aproape de teste efectuate, dar 23 de decese şi 217 pacienţi în Terapie Intensivă. Au fost momente în serile trecute când a trebuit să transferăm nişte pacienţi din Terapii precum Ploieşti în Terapii din Bucureşti sau spitalele apropiate. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a mai spus Tătaru la Digi24.

Ministrul Sănătății a făcut un nou apel la populație să respecte regulile de igienă, distanțare socială și purtatul măștii de protecție.