Mutațiile românului de tip nou! Ce NU avem voie după 15 mai, cum ne schimbăm reflexele

Se deschid saloanele cosmetice, frizeriile, cabinetele stomatologice, nu ne mai deplasăm în localitate având obligația de a avea asupra noastră declarații pe propria răspundere în care să menționăm scopul ieșirii din casă. Sunt câteva dintre lucrurile care se schimbă de la 15 mai, însă sunt și o serie de alte lucruri la care vom avea, în continuare, interzis.

Un set de măsuri propus de Ministerul Afacerilor Interne, care ar putea intra în vigoare începând din 15 mai, prevede că NU vom putea intra în nici un loc închis și nici în mijloace de transport în comun, fără a purta mască de protecție.

NU vom avea voie să ne deplasăm în afara localităţii. Deplasarea în afara localității  se va putea face, totuşi, în anumite condiţii: în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; în scop umanitar sau de voluntariat; realizarea de activităţi agricole; pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli; îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi; participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament; din alte motive justificate, precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, deces al unui membru de familie. 

Deplasarea persoanelor în afara localităţilor se mai poate face în următoarele situaţii: asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult 3 persoane; participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială; pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

În plus, se recomandă luarea de măsuri, de către operatorii economici şi instituţiile publice ce desfăşoară activităţi comerciale/de lucru cu publicul care implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, pentru: realizarea accesului astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană şi o distanţă minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate; verificarea temperaturii, care nu trebuie să depăşească 37 de grade Celsius la intrarea în incintă; dezinfectarea frecventă a suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat; efectuarea, de către furnizorii publici şi privaţi de transport persoane, dezinfectării frecvente a spaţiului mijloacelor de transport şi de a respecta regulile specifice; decalarea programului de lucru, de către instituţiile publice şi operatorii economici, cu un număr de peste 50 de angajaţi, astfel încât să se evite aglomerarea mijloacelor de transport în comun; dispunerea de măsuri, de către toate persoanele juridice de drept public sau privat, pentru desfăşurarea muncii la domiciliu, pentru o parte din personal, dacă activitatea desfăşurată permite această măsură.

Persoanele care vor prezenta semnele unei infecții respiratorii au recomandarea de a rămâne în locuințe și de a-și anunța medicul de familie.

NU se vor organiza şi desfăşura mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte întruniri în spaţii deschise.

NU vor avea loc activităţi culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear care sunt desfăşurate în spaţii închise.

NU vor fi deschise spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele şi alte localuri publice.

NU se deschid terasele.

NU se deschid mall-urile

NU se merge la școală, cu excepția elevilor din anii terminali, care după 2 iunie, vor putea participa la activităţi de pregătire, pentru examene, pe o perioadă de două săptămâni.

NU este permis transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru cursele efectuate către toate ţările din zona roşie de risc epidemiologic şi din acestea către România.

Persoanele care intră în România se vor izola la domiciliu sau vor intra în carantină, după caz.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes