Este perioada conservelor de murături, așa că în cele mai multe bucătării se pregătesc gogoșarii, gogonelele sau castraveții murați. Deși ne răsfață papilele gustative, trebuie să știți faptul că murăturile au numeroase beneficii pentru sănătatea organismului.
Specialiștii în nutriție susțin faptul că murăturile au un conținut ridicat de probiotice, vitamina C și fibre. Murarea alimentelor este un proces foarte vechi, pe care oamenii îl foloseau în trecut pentru a păstra alimentele care nu se găseau în natură în anumite perioade ale anului. Procedura de murare presupune utilizarea unor ingrediente simple, precum sare, apă sau diferite ierburi aromatice precum mărarul, tarhonul sau cimbrul.
Beneficiile murăturilor pentru sănătate
Prin procesul de fermentare a murăturilor se dezvoltă bacterii benefice, care joacă un rol important în susținerea florei intestinale.
De asemenea, murăturile sunt încărcate de antioxidanți care joacă un rol important în lupta împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt responsabili de procesul de îmbătrânire celulară care poate afecta atât pielea cât și restul organelor.
De reținut este și funcția hepatoprotectoare pe care murăturile o au. Ele scad toxicitatea la nivelul ficatului. În această categorie intră însă doar murăturile preparate în casă, nu cele din magazine, care sunt pline de conservanți periculoși.
Totodată, trebuie spus și faptul că murăturile reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale, necesare corpului pentru a rămâne viguros și sănătos.
Contraindicațiile consumului de murături
Deși sunt foarte benefice pentru sănătate, există anumite contraindicații în ceea ce privește consumul de murături. Având o cantitate mare de sodiu în compoziția lor, murăturile sunt contraindicate persoanelor care au probleme cu inima, în special hipertensiune.
Sarea excesivă din murături poate, de asemenea, crea anumite probleme la nivelul rinichilor în cazul anumitor persoane.