Ministerul Sănătății continuă acțiunile pentru asigurarea tratamentului prompt și adecvat al marilor urgențe prin finanțarea, în premieră, a unui program destinat profilaxiei morții subite cardiace de cauză aritmică, alocând suma de 4.900.000 lei pentru achiziția de dispozitive și materiale sanitare necesare tratamentului urgențelor majore cardiovasculare.
‘În România s-au făcut pași importanți în domeniul urgenței medicale prin crearea și dezvoltarea unui sistem modern de urgență prespitalicesc și de Unități de Primire a Urgențelor (UPU). Se impunea însă asigurarea unor condiții corespunzătoare de îngrijire și tratament al marilor urgențe și la nivelul spitalelor. Anul acesta am alocat aproximativ 180.000.000 lei pentru tratamentul pacienților critici cu infarct miocardic acut și pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici din secțiile ATI și vom continua dezvoltarea acestui sistem astfel încât la sfârșitul anului să putem beneficia de un sistem integrat’, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat de presă remis marți AGERPRES.
Cele șapte unități sanitare prin care se derulează programul beneficiază de finanțarea necesară pentru achiziția de defibrilatoare, sonde de defibrilare, materiale pentru sutură chirurgicală, electrozi pentru defibrilare externă aderenți (patch-uri de unică folosință), materiale sanitare și dispozitive necesare implantării defibrilatoarelor necesare în profilaxia morții subite cardiace de cauză aritmică.
De asemenea, prin acest program se realizează urmărirea și reglajul adecvat al dispozitivelor implantate în profilaxia morții subite cardiace de cauză aritmică.
Unitățile sanitare în care se derulează programul gratuit al MS sunt Spitalul Clinic de Urgență București, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare ‘Prof. Dr. C.C. Iliescu’ București, Spitalul Universitar de Urgență București, Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare ‘N. Stăncioiu’ Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare ‘Prof. Dr. G.I.M. Georgescu’ Iași, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.
Sursa: AGERPRES