Ministerul Sănătăţii a început, joi, seria de consultări şi discuţii pe tema proiectului de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar. Primele discuţii au fost realizate cu reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Medicale din România care au salutat iniţiativa ministerului şi au recunoscut că, pentru eficientizare, sistemul sanitar are nevoie de schimbări radicale, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, şi Cristian Vlădescu, preşedintele Comisiei prezidenţiale şi directorul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, au făcut o prezentare asupra modificărilor esenţiale pe care proiectul de act normativ le va aduce în sistemul sanitar.
Membrii Academiei prezenţi la întâlnire au prezentat propunerile şi observaţiile asupra proiectului şi au arătat disponibilitatea de a lucra împreună cu iniţiatorii noii legi la elaborarea legislaţiei secundare şi a normelor de aplicare.
În următoarea perioadă, Ministerul Sănătăţii va organiza mai multe întâlniri cu asociaţiile profesionale, asociaţiile civile, patronate şi sindicate pentru a explica noile prevederi legislative şi pentru a primi observaţiile şi propunerile din partea acestora.
Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România se află în dezbatere publică din data de 28 decembrie 2011, pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii – www.ms.ro. şi aduce schimbări majore în gestionarea banilor din sistem, în sectorul spitalicesc şi în clasificarea personalului în unităţile medicale.
Proiectul de act normativ propune o serie de modificări legislative semnificative pentru sistemul sanitar. Printre acestea, Ministerul Sănătăţii aminteşte interpunerea între CNAS şi furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurări de sănătate private şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială.
De asemenea, proiectul de act normativ creează cadrul legislativ care dă posibilitatea autorităţilor locale de a angaja direct un medic, în zonele unde sunt dificultăţi la acordarea de asistenţă medicală. Acesta va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară al cărei nucleu de bază va fi format din asistenţi comunitari şi mediatori sanitari.
Noul proiect legislativ mai prevede modificări în ceea ce priveşte utilizarea resurselor de medicamente, dar şi a calităţii serviciilor medicale în vederea eficientizării acestor domenii. În acest sens se propune crearea unei agenţii pentru informaţii şi calitate în sănătate (ANCIS), ca o structură în coordonarea MS.
La elaborarea documentului au participat profesionişti din sistemul sanitar, reprezentanţi ai Comisiei prezidenţiale în domeniu, ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate etc.