MS a asigurat fonduri pentru achiziţia de seringi dar unele ONG-uri le-au returnat

ministerul-sanatatiiMinisterul Sănătăţii informează că a alocat din timp fondurile necesare pentru achiziţia seringilor destinate persoanelor care se droghează, însă unele ONG-uri au fost nemulţumite de produsele puse la dispoziţie şi le-au returnat.

‘În legătură cu nemulţumirile publice ale unor ONG-uri referitoare la asigurarea seringilor pentru persoanele care se droghează, în vederea evitării riscului de infectare cu HIV/SIDA şi alte boli cu transmitere sangvină, informăm opinia publică că MS a alocat din timp fondurile necesare pentru achiziţia seringilor respective. În scopul îndeplinirii acestui segment din programul de prevenţie HIV/SIDA, unitate de implementare a fost desemnat Institutul de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’, care a asigurat punerea la dispoziţie a ONG-urilor solicitante a seringilor necesare acestei activităţi’, se arată într-un comunicat transmis, luni, de Ministerul Sănătăţii.

MS precizează că unele ONG-uri sunt nemulţumite de seringile puse la dispoziţie atât de Institutul de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’, cât şi de Agenţia Naţională Antidrog şi le-au returnat.

‘Ministerul Sănătăţii nu a avut cunoştinţă de o asemenea situaţie şi a cerut Institutului de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’ să se consulte cu ONG-urile şi să propună soluţii. Ministerul Sănătăţii va asigura tot sprijinul său în scopul rezolvării acestui caz’, se mai precizează în comunicat.

Un grup de activişti a protestat, luni, în faţa Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Muncii împotriva stopării programelor de schimb de seringi.

‘Acţiunea este motivată de faptul că, pe data de 30 iunie, s-a încheiat ultima finanţare care permite funcţionarea programelor de schimb de seringi în Bucureşti, care acoperea 3.000 de consumatori de droguri injectabile, cu oferire de seringi sterile şi alte echipamente, plus informare şi suport. Motivul pentru care am decis să protestăm este că nu este nicio asumare a preluării acestor programe care există în România de 14 ani, de către instituţii ale statului român’, a precizat Valentin Simionov, director executiv al Reţelei Române de Reducere a Riscurilor.

El a spus că protestatarii vor depune câte o petiţie la fiecare dintre cele trei ministere, respectiv Ministerul Sănătăţii, MAI şi Ministerul Muncii.

‘Practic, Ministerul Sănătăţii este rugat să preia financiar programele acestea, care până acum au fost finanţate din fonduri internaţionale. Ministerului de Interne îi solicităm să urgenteze aprobarea strategiei şi să deblocheze fondurile Agenţiei Naţionale Antidrog, care are posibilitatea prin lege să contracteze servicii ale ONG-urilor, însă tot din motive procedurale, acest lucru nu se întâmplă. Tot MAI îi cerem să introducă tratamentul substitutiv la nivelul aresturilor, deoarece consumatorii de droguri care sunt în tratament în comunitate şi care, dacă comit infracţiuni ajung în arest, sunt în imposibilitatea de a continua tratamentul, întrucât, tot din motive procedurale, Poliţia nu poate să introducă metadonă în arest. De asemenea, Ministerului Muncii îi cerem simplificarea procedurilor în ceea ce priveşte raportarea de beneficiari care accesează programele de reducere a riscurilor’, a explicat Simionov.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea