Monitorizarea sarcinilor în România, o provocare pentru mame și medici

Multe dintre viitoarele mame nu au mers niciodată la medicul ginecolog pentru controale de rutină sau pentru monitorizarea sarcinilor. De aceea, depistarea afecțiunilor specifice femeilor însărcinate, așa cum este preeclampsia, e aproape imposibilă. Iar consecințele asupra sănătății lor și a bebelușilor sunt imense.

„Noi recomandăm tuturor gravidelor să-și monitorizeze tensiunea arterială. Preeclampsia este o boală care poate fi depistată foarte ușor, de fiecare pacientă la domiciliu. Prin măsurarea tensiunii arteriale o dată pe săptămână, la o gravidă care nu are niciun factor de risc și de mai multe ori pe săptămână la gravidele care sunt identificate cu factori de risc. Monitorizarea tensiunii identifică problema precoce și instruim gravidele să se prezinte la control sau la camera de gardă dacă pe lângă această tensiune mai apar și alte simptome pe care le explicăm gravidelor, mai ales celor pe care le-am identificat ca fiind la risc le explicăm întreg tabloul simptomatologic. Este vorba despre dureri de cap, dureri abdominale, tulburări de vedere. Sunt semne destul de des întâlnite la gravidele care fac această boală. Vorbim despre gravidele monitorizate care știu ce au de făcut pentru că sunt monitorizate. Din păcate, nu sunt toate monitorizate. Din păcate cele mai multe nu sunt monitorizate” explică dr. Radu Botezatu, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Clinicii „Nativia”, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

Statistic, procentele mamelor care nu merg la medic pentru monitorizarea sarcinii sunt destul de ridicate.

„Datele arată că 30% dintre femei ajung la spital abia în momentul nașterii. Nu fac niciun fel de investigații, mai ales cele din mediul rural” susține dr. Luiza Guzgă, medic specialist obstetrică-ginecologie, supraspecializare în medicină materno-fetală, în cadrul Clinicii „Nativia”, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

Dincolo de lipsa accesului la servicii medicale, multe femei din mediile vulnerabile evită să meargă la medic pentru controale, fără să ia in calcul faptul că, pe parcursul evoluției sarcinii, starea lor de sănătate s-ar putea modifica.

„Percepția că mă simt bine și că sarcina nu a pus nicio problemă, nu înseamnă că nu ascunde o problemă gravă, serioasă, care încă nu s-a manifestat. Există și acest concept în care femeile spun: eu am fost bine, nu am avut absolut nimic, m-am simțit bine…Dar, dintr-odată, a început brusc o contracție, o durere foarte mare de burtă, cu o tensiune foarte mare, și m-am prezentat la spital, depistând o boală foarte severă, într-un stadiu destul de depășit.  Complicațiile asociate acestei afecțiuni sunt foarte grave” adaugă dr. Radu Botezatu.

Categorii: Medici de familie
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea