Momentul perfect pentru a mânca și a dormi, al fiecărui individ, determinat cu ajutorul IA

O nouă tehnologie de ultimă generație care utilizează o formă de inteligență artificială ne-ar putea fi util în evaluarea ceasului nostru biologic, ajutându-ne să luăm decizii mai bune privind sănătatea, inclusiv când și cât timp să dormim.

Cercetarea, care a fost efectuată de Universitatea din Surrey și Universitatea din Groningen, a folosit un program de învățare automată ce analizează metaboliții din sânge, pentru a prezice ritmul circadian intern al unei persoane, un sistem care reglează ciclurile umane de somn/veghe în 24 de ore.

Până în prezent, metoda standard pentru a determina sincronizarea sistemului circadian este de a măsura sincronizarea ritmului nostru natural de melatonină, în special atunci când începem să producem melatonină, cunoscută sub numele de debutul melatoninei în lumină slabă (DLMO).

„După ce a prelevat două probe de sânge de la participanții noștri, metoda noastră a reușit să prezică DLMO (dim light melatonin onset) al indivizilor cu o acuratețe comparabilă sau mai bună decât metodele de estimare anterioare, mai intruzive.”, a declarat Profesorul Debra Skene, coautor al studiului de la Universitatea din Surrey.
Echipa de cercetare a colectat o serie cronologică de probe de sânge de la 24 de persoane – 12 bărbați și 12 femei. Toți participanții erau sănătoși, nu fumau și aveau un program regulat de somn, cu șapte zile înainte de a vizita centrul de cercetare clinică a Universității. Echipa de cercetare a măsurat apoi peste 130 de ritmuri de metaboliți, folosind o abordare țintită. Aceste date despre metaboliți au fost apoi utilizate într-un program de învățare automată, pentru a prezice sincronizarea circadiană.

„Suntem încântați, dar precauți cu privire la noua noastră abordare de a prezice DLMO – deoarece este mai convenabilă și necesită mai puține eșantionări decât instrumentele disponibile în prezent. Deși abordarea noastră trebuie validată în diferite populații, ar putea deschide calea pentru optimizarea tratamentelor pentru tulburări de ritm de circadian și recuperarea leziunilor. Dispozitivele inteligente și dispozitivele portabile oferă îndrumări utile cu privire la tiparele de somn – dar cercetările noastre deschid calea către planuri de somn și de masă cu adevărat personalizate, aliniate cu biologia noastră personală, cu potențialul de a optimiza sănătatea și de a reduce riscurile de boli grave asociate cu somnul deficitar și cu alimentația incorectă”, a continuat Skene.

„Rezultatele noastre ar putea ajuta la dezvoltarea unei modalități accesibile de a ne estima propriile ritmuri circadiene, care va optimiza sincronizarea comportamentelor, eșantionarea diagnostică și tratamentul.”, subliniază Profesorul Roelof Hut, coautor al studiului de la Universitatea din Groningen.

Sursa

 

Categorii: Breaking Medika, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea