Sănătatea în România Știri

Momentul în care vaccinurile adaptate la variantele Omicron BA4 și BA5 vor ajunge în România, anunțat de ministrul Alexandru Rafila

Într-o intervenție publică, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat faptul că la sfârșitul lunii noiembrie vor ajunge în România vaccinurile adaptate la variantele Omicron BA4 și BA5.

Recomandarea specialiștilor este ca administrarea vaccinului adaptat să se facă cu prioritate de persoanele peste 60 de ani sau cele care suferă de diverse boli cronice. „Pandemia de COVID-19 este o problemă la nivel global, dar manifestările din fiecare ţară sunt particulare. Noi avem între 200 şi 400 de cazuri pe zi, câteva decese. Au fost şi zile fără niciun deces. Este clar că, în acest moment, COVID-19 nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică în ţara noastră. Dar, ca orice viroză imprevizibilă din punct de vedere al evoluţiei, face să existe recomandarea vaccinării, mai ales că vine până la sfârşitul lunii vaccinul adaptat BA4, BA5, pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sau pentru persoanele cu diverse boli cronice”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat faptul că este posibil ca vaccinarea împotriva bolii infecțioase COVID-19 să devină sezonieră, așa cum se întâmplă în cazul gripei. „Nu este exclus ca în viitor să avem o vaccinare sezonieră şi pentru COVID-19, aşa cum este şi pentru gripă, fără ca acest lucru să aibă acelaşi impact sau vreo legătură cu situaţia dramatică care a existat în cursul anului 2021, când în al patrulea val pandemic am avut peste 26.000 de decese”, a explicat ministrul.

Vaccinarea anti-COVID-19 cu noile seruri se va face la medicii de familie sau în centrele de vaccinare ce vor fi deschise în mai multe spitale din țară.